Direktlänk till inlägg 3 juni 2012
Hej!
Ni har fått vänta länge på denna månadens uppdatering men pga tekniska problem med datorer och livet, så får ni nöja er med en veckoplanering denna vecka. Förhoppningsvis är buggarna i livet delvis lösta nästa vecka så jag kan återkomma med en ny veckoplanering nästa veka.
Det nya är dock att dessa recept är näringsberäknade (förutom förslagen till nationaldagen) samt att det är hela dagens måltider.
lördag frukost:
Smoothies:
8 tsk torkade aprikoser, 4 gg tranbär,, 0, 5 msk sesamfrön, 0, 5 dl björnbär, 100g nyponsoppa pulver osötad berikad
Macka: Surdegsrotstmacka med kidneybönspastej och torkad karl-johanssvamp
http://anterrabae.wordpress.com/2011/04/02/surdeg/
Bönpastej:
1,5 dl kokta kidneybönor
vitlök
rosmarin
salt
svartpeppar
1, 5 tsk apelsinsaft
Mixa ihop ingrediensena till en pastej. Lägg på mackan. LLägg på karl-johansvampen.
Näringsämne | Mängd | Rek. mängd | |
Energi | 725 kcal | 625 - 875 kcal | |
Protein | 17 g | 19 - 38 g | |
Fett | 14,4 g | 21 - 29 g | |
Mättade fettsyror | 2,1 g | Max 9 g | |
Kolhydrater | 119 g | Min 84 g | |
Fibrer | 24 g | Min 9 g | |
C-vitamin | 34 mg | Min 22 mg | |
Folat | 148 mcg | Min 120 mcg | |
Järn | 8,5 mg | Min 3,8 mg | |
Zink | 4,9 mg | Min 2,7 mg |
Lunch:
Potatissallad med sparris serverad med spenatbiff och tomatpesto och äpple-rödbetsallad
1 portion
1 tsk skånsk grovkornig senap
0,5 tsk pressad citron
1 msk vatten
1,3 tsk rapsolja
salt och nymald vitpeppar
Övrigt
250g färskpotatis
125 g sparris
¼ lök finhackad rödlök
0,75 msk hackad dill
4,5 g solrosfrön
rostade solroskärnor
1 port
Spenatbiff
¼ lök, hackad
75 g spenat
peppar, salt eller sojasås
eventuellt potatismjöl
ca 0,75 dl kokt råris
Tomatpesto 1 pers:
2 bitar soltorkade tomater
1 msk olivolja
0,5 vitlöksklyftor
0, 5 dl färska basilikablad
eventuellt salt
Kokta rödbetor i skivor eller stavar, skivat eller strimlat äpple,
200g rödbetor
1 äpple
Näringsämne | Mängd | Rek. mängd | |
Energi | 845 kcal | 625 - 875 kcal | |
Protein | 18 g | 19 - 38 g | |
Fett | 36,4 g | 21 - 29 g | |
Mättade fettsyror | 3,8 g | Max 9 g | |
Kolhydrater | 101 g | Min 84 g | |
Fibrer | 20 g | Min 9 g | |
C-vitamin | 172 mg | Min 22 mg | |
Folat | 586 mcg | Min 120 mcg | |
Järn | 7,4 mg | Min 3,8 mg | |
Zink | 5 mg | Min 2,7 mg |
Middag:
Rödvinsinkokta majrovor med veggoklubbor
1 port
ca 45min
Ingredienser
1 st majrova(or) | ||
¼ st Schalottenlök(ar), finhackad | ||
¼ vitlöksklyfta(or), finhackad | ||
0,25 tsk smör | ||
0,25 tsk råsocker | ||
1, 25dl svampbuljong | ||
1, 25 dl rödvin, mustigt | ||
maizena, eventuellt till redning | ||
1 st salladslök(ar), finskurna |
Tillagning
1. Skala och klyfta majrovorna.
2. Svetta lök och vitlök i lite smör i en kastrull. Strö över sockret och låt det karamelliseras lite. Tillsätt buljong och vin och koka upp.
3. Lägg i majrovorna och koka dem mjuka, ca 10 minuter. Red eventuellt med maizena utrörd i kallt vatten och koka ytterligare några minuter. Vänd ner salladslöken vid servering.
Veggoklubbor: http://veganen.blogspot.se/2012/04/veggoklubbor-istallet-for-kyckling.html
Näringsämne | Mängd | Rek. mängd | |
Energi | 660 kcal | 625 - 875 kcal | |
Protein | 14 g | 19 - 38 g | |
Fett | 7,6 g | 21 - 29 g | |
Mättade fettsyror | 3 g | Max 9 g | |
Kolhydrater | 109 g | Min 84 g | |
Fibrer | 13 g | Min 9 g | |
C-vitamin | 82 mg | Min 22 mg | |
Folat | 121 mcg | Min 120 mcg | |
Järn | 3,3 mg | Min 3,8 mg | |
Zink | 2,2 mg | Min 2,7 mg |
Frukost+lunch+ middag= 2230 kcal
Mellanmål 1: 1 skiva knäckebröd, margarin, potatis, gräslök, 1 glas apelsinjuice.
Näringsämne | Mängd | Rek. mängd | |
Energi | 485 kcal | 625 - 875 kcal | |
Protein | 9 g | 19 - 38 g | |
Fett | 13,6 g | 21 - 29 g | |
Mättade fettsyror | 4,2 g | Max 9 g | |
Kolhydrater | 78 g | Min 84 g | |
Fibrer | 5 g | Min 9 g | |
C-vitamin | 130 mg | Min 22 mg | |
Folat | 135 mcg | Min 120 mcg | |
Järn | 1,8 mg | Min 3,8 mg | |
Zink | 1,1 mg | Min 2,7 mg |
Mellanmål 2: Fruktsalllad
Näringsämne | Mängd | Rek. mängd | |
Energi | 135 kcal | 625 - 875 kcal | |
Protein | 2 g | 19 - 38 g | |
Fett | 2,7 g | 21 - 29 g | |
Mättade fettsyror | 0,3 g | Max 9 g | |
Kolhydrater | 24 g | Min 84 g | |
Fibrer | 4 g | Min 9 g | |
C-vitamin | 23 mg | Min 22 mg | |
Folat | 23 mcg | Min 120 mcg | |
Järn | 0,6 mg | Min 3,8 mg | |
Zink | 0,2 mg |
Lunch: Pepparrotsbetor med beany burgers och ris
http://rakfrossa.tumblr.com/post/4063330790/pepparrotsbetor-a-la-gasen-lite-extra-4-port
Jag har ändrat ovanstående recept till 1 portion
Pepparrotsbetor a la gåsen +lite extra 4 port
125 g rödbetor 100g vitkål
¼ lök
2, 5 cm purjolök
1,5 msk äppelcidervinäger
1, 5 msk rapsolja
pepparrot
1/2 kg rödbetor 1/4 vitkålshuvud 1 stor gul lök 10 cm pepparrot 1/4 dl äppelcidervinäger 1/4 dl rapsolja Skala och klyfta rödbetorna och löken, skär vitkålen i grova bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och ringla över lite av oljan, salta och peppra lite och rör om en gång. Rosta i 225 C tills det fått fin färg och betorna är lagom mjuka, ca 40 min. Ta ut och låt svalna något. Riv pepparroten fint och blanda med vinäger och resten av oljan. Blanda dressingen med det ugnsrostade, salta och peppra ytterligare något om det behövs och låt sedan gärna stå och dra minst ett par timmar. Servera ljumna eller åtminstone inte iskalla!
Beany burgers x 7
Detta recept är från vegania, vilket från början gav 8 st burgare, men i min ändring av mått ger den 2 burgar.
2 st
Mixa, mosa eller mal ca 1,5 dl kokta bönor eller linser av valfri sort. Hacka ¼ lök och fräs i ¼ msk olja tills den är genomskinlig. Blanda bönmoset med lök. Salta och peppra och krydda med valfria kryddor, t.ex förslagen nedan. Blanda gärna i fintärnade stekta eller grovrivna grönsaker som morot och zucchini (cirka 0,5 deciliter grönsaker är lagom). Låt grönsakerna steka mjuka med löken. Är smeten lös och svår att forma, så tillsätt en mosad potatis. Om du ställer in smeten i kylen en stund går det lättare att forma den sen. Gör biffar eller bollar av smeten och stek ¼ msk olja. Servera med 1,5 dl kokt ris.
Näringsämne | Mängd | Rek. mängd | |
Energi | 705 kcal | 625 - 875 kcal | |
Protein | 21 g | 19 - 38 g | |
Fett | 24,5 g | 21 - 29 g | |
Mättade fettsyror | 2 g | Max 9 g | |
Kolhydrater | 90 g | Min 84 g | |
Fibrer | 20 g | Min 9 g | |
C-vitamin | 92 mg | Min 22 mg | |
Folat | 267 mcg | Min 120 mcg | |
Järn | 3,9 mg | Min 3,8 mg | |
Zink | 3,6 mg |
Frukost + lunch = 720 + 705 = 1425 kcal
Middag; spetskålspaghetti med serverat med ärtig röra, majs och körsbärstomater
Spetskålsspagetti
http://missmeistersmat.blogspot.se/2011/08/spetskalsspagetti.html
(men om näringsberäkning ska stämma, måste du ta bort oljan och kikärterna)
Ärtig röra
250 g gröna ärtor, tinade
0,5 dl hasselnötter, rostade
4 msk bjäst
3 msk mynta
2 msk basilika
1 msk olja
1/2 dl vatten
salt & peppar
Mixa allt till en krämig sås.
Servera med 2 dl majs och körsbärstomater
Näringsämne | Mängd | Rek. mängd | |
Energi | 760 kcal | 625 - 875 kcal | |
Protein | 28 g | 19 - 38 g | |
Fett | 26,1 g | 21 - 29 g | |
Mättade fettsyror | 3,1 g | Max 9 g | |
Kolhydrater | 89 g | Min 84 g | |
Fibrer | 27 g | Min 9 g | |
C-vitamin | 260 mg | Min 22 mg | |
Folat | 414 mcg | Min 120 mcg | |
Järn | 8,1 mg | Min 3,8 mg | |
Zink | 5,8 mg | Min 2,7 mg |
Mellanmål 1: Risyoghurt med hallon och blåbär
Risyoghurt med hallon & blåbär", ca 6 dl färdig yoghurt
1 dl Pama Minutris
2,5 dl risdryck
1-2 msk mjölk- och sojafritt margarin
2 dl hallon och blåbär
ca 1½ dl risdryck
ev lite råsocker för att balansera syrlighet hos bären
Blanda Pama minutris, risdryck (den större mängden) och margarin och koka enligt anvisningarna på förpackningen.
Blanda ner bären i den varma gröten och mixa slätt. Späd med risdryck till önskad konsistens. Smaka ev av med lite socker beroende på önskad smak och de bär som har använts. Låt svalna helt och bli kall innan servering.
Yoghurten blir lite tjockare när den svalnat helt. Anpassa mängden risdryck att späda med efter önskad konsistens. Önskas drickyoghurt ökas mängden risdryck. Upplevs den för tjock när den svalnat helt går det att späda mera i efterhand.
Byt ut hallon och blåbär mot andra bär eller frukt eller mot fruktpuré efter eget val för variation.
Näringsämne | Mängd | Rek. mängd | |
Energi | 500 kcal | 625 - 875 kcal | |
Protein | 8 g | 19 - 38 g | |
Fett | 15,8 g | 21 - 29 g | |
Mättade fettsyror | 2,4 g | Max 9 g | |
Kolhydrater | 78 g | Min 84 g | |
Fibrer | 7 g | Min 9 g | |
C-vitamin | 6 mg | Min 22 mg | |
Folat | 23 mcg | Min 120 mcg | |
Järn | 2,5 mg | Min 3,8 mg | |
Zink | 1,8 mg | Min 2,7 mg |
Mellanmål 2 : 2 dl Fruktsallad 135 kcal
Mellanmål 3: 2 dl fruktsallad 135 kcal
Gräddig rotsakspytt serverad med inlagda rödbetor och spenatstuvning.
Gräddig rotskakspytt http://veggietime.soclog.se/p/tag/pytt/
Servera med 2 dl inlagda rödbetor och 100g spenatstuvning
Näringsämne | Mängd | Rek. mängd | |||
Energi | 750 kcal | 625 - 875 kcal | |||
Protein | 19 g | 19 - 38 g | |||
Fett | 7 g | 21 - 29 g | |||
Mättade fettsyror | 1,3 g | Max 9 g | |||
Kolhydrater | 135 g | Min 84 g | |||
Fibrer | 30 g | Min 9 g | |||
C-vitamin | 193 mg | Min 22 mg | |||
Folat | 492 mcg | Min 120 mcg | |||
Järn | 4,6 mg | Min 3,8 mg | |||
Zink | 4,3 mg | Min 2,7 mg | |||
Frukost + lunch + middag = 2325 kcal
Mellanmål: 1 knäckebröd m margarin, groddar och banan + 1, 5 dl apelsinjuice
Mellanmål 2 : 1 knäckebröd, margarin, gurka + 1, 5 dl apelsinjuice
Frukost + lunch + 2 mellanmål : 2910
TISDAG
Risyoghurt med 40g glutenfritt musli och 2 dl fruktsallad
Näringsämne | Mängd | Rek. mängd | |||
Energi | 790 kcal | 625 - 875 kcal | |||
Protein | 12 g | 19 - 38 g | |||
Fett | 22,7 g | 21 - 29 g | |||
Mättade fettsyror | 4,7 g | Max 9 g | |||
Kolhydrater | 125 g | Min 84 g | |||
Fibrer | 15 g | Min 9 g | |||
C-vitamin | 30 mg | Min 22 mg | |||
Folat | 51 mcg | Min 120 mcg | |||
Järn | 4,4 mg | Min 3,8 mg | |||
Zink | 2,8 mg | Min 2,7 mg | |||
Lunch: Grekisk Potatissallad 3 potatisar, 2 morötter, 1/2 squash, 2 färska rödbetor, färsk lök eller salladslök, 100g spenat. Dressing: 1/2 citron, 1/4 dl olivolja.
Koka grönsakerna hela. Skala dem sedan och skiva ner i en skål. Skiva ner salladslök och häll över dressingen.
Näringsämne | Mängd | Rek. mängd | |
Energi | 840 kcal | 625 - 875 kcal | |
Protein | 18 g | 19 - 38 g | |
Fett | 24,5 g | 21 - 29 g | |
Mättade fettsyror | 3,5 g | Max 9 g | |
Kolhydrater | 123 g | Min 84 g | |
Fibrer | 24 g | Min 9 g | |
C-vitamin | 247 mg | Min 22 mg | |
Folat | 550 mcg | Min 120 mcg | |
Järn | 4,5 mg | Min 3,8 mg | |
Zink | 4,8 mg | Min 2,7 mg |
Frukost + lunch = 1632
Middag: Rårakor med stekt kålrot och tomatkompott serverad med pumpafrödekorerad stekt sparris på spenatbädd
Råkaor med stekt kålrot och tomatkkompott: http://www.alltommat.se/recept/Rarakor-med-stekt-kalrot-och-tomatkompott-3046
Servera med stekt sparris på spenatbladd, Strö över pumpafrön över sparrisen.
Näringsämne | Mängd | Rek. mängd | |||
Energi | 715 kcal | 625 - 875 kcal | |||
Protein | 17 g | 19 - 38 g | |||
Fett | 36,5 g | 21 - 29 g | |||
Mättade fettsyror | 5,7 g | Max 9 g | |||
Kolhydrater | 72 g | Min 84 g | |||
Fibrer | 16 g | Min 9 g | |||
C-vitamin | 233 mg | Min 22 mg | |||
Folat | 571 mcg | Min 120 mcg | |||
Järn | 6,6 mg | Min 3,8 mg | |||
Zink | 4,8 mg | Min 2,7 mg | |||
Frukost + lunch + middag = 2347 kcal
Mellanmål: Frukt
ONSDAG 6 JUNI DVS NATIONALDAGEN.
Risyoghurt med 40g glutenfritt musli och 2 dl fruktsallad
Näringsämne | Mängd | Rek. mängd | |||
Energi | 790 kcal | 625 - 875 kcal | |||
Protein | 12 g | 19 - 38 g | |||
Fett | 22,7 g | 21 - 29 g | |||
Mättade fettsyror | 4,7 g | Max 9 g | |||
Kolhydrater | 125 g | Min 84 g | |||
Fibrer | 15 g | Min 9 g | |||
C-vitamin | 30 mg | Min 22 mg | |||
Folat | 51 mcg | Min 120 mcg | |||
Järn | 4,4 mg | Min 3,8 mg | |||
Zink | 2,8 mg | Min 2,7 mg | |||
NATIONALDAGEN:
Dryck: Fläderbärsaft
Lunch: färskpotatissallad med sparris, jordgubbar, rabarber och rädisor., färska örter,
Efterätt: rabarbepaj med vaniljsås
Middag: Veggoklubbor serverat med blått kongomos
Efterätt: Jordgubbstårta
TORSDAG
Risyoghurt med 40g glutenfritt musli och 2 dl fruktsallad
Näringsämne | Mängd | Rek. mängd | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Energi | 790 kcal | 625 - 875 kcal | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Protein | 12 g | 19 - 38 g | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Fett | 22,7 g | 21 - 29 g | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mättade fettsyror | 4,7 g | Max 9 g | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kolhydrater | 125 g | Min 84 g | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Allmänt
Av Karin - 2 januari 2013 19:31
Måndagen den 14 januari Frukost: Quinoagröt med 30g hampaprotein serverat med hasselnötsmjölk och äppelmos (1 msk per person) och ett glas apelsinjuice, Näringsämne Mängd Rek. mängd Energi ...
Av Karin - 2 januari 2013 18:57
Måndagen den 21 januari : Frukost; Quinoagröt med 30g hampaprotein serverat med hasselnötsmjölk och äppelmos (1 msk per person) och ett glas apelsinjuice, Näringsämne Mängd Rek. mängd Energi ...
Av Karin - 2 januari 2013 18:31
Måndagen den 7 januari: Frukost: Havregrynsgröt med 30g hampaprotein serverat med hasselnötsmjölk och någon/några av dessa frukter ovanpå samt 1 tsk socker: apelsin, blodapelsin, clementin, kiwi eller äpple samt 1 glas apelsinjuice ...
Av Karin - 2 januari 2013 17:48
Hej alla som har lyckats hitta hit trots att det inte varit någon aktivitet här sedan juni 2012. Nu ser mitt liv annorlunda ut och jag hoppas kunna hålla liv i denna sida. En nyhet är att alla recepten är näringsberäknade. Onsdagen den 2 jan...
Av Karin - 29 april 2012 12:49
2 dagar försent kommar här nu planeringen för 27 april - 27 maj. Den här gången skyller jag på arbete och deklarationen att det blogginlägget blivit försenat. I maj kommer ju spenat, sparris och vårprimörer och blandätare och pescatarianer brukar j... PresentationFråga migKalender
Sök i bloggenSenaste inläggen
Kategorier
ArkivRSSBesöksstatistikGästbok |