Senaste inläggen

Av Karin - 24 februari 2012 10:06


Middagen den 20 februari var varma mackor med pintofärs, där jag hämtade receptet till pintofärs från bloggen:

http://veganen.blogspot.com.  Veganen.blogspot är en  bra vegansk blogg med bra grundrecept till vegansk mat.   Mannen bakom denna bra blogg är TrevorS.  Han är också värd för sidan vegan i fokus där han ofta lägger upp hur man kan göra olika veganrecept från grunden, precis som i sin blogg.   Han är också en mycket bra uppslagsbok gällande olika spörsmål man kan angående veganska matlagning eller om produkter är veganska.

På bloggen kan du bland annat hitta hur gör du vegansk hemlagad ost från grunden.  Bloggen är definitvt värd minst ett besök!.

Av Karin - 24 februari 2012 09:51

Dagens middag torsdagen den 16 februari 2012 var rotsaksgryta med sojakött, receptet hämtade jag från tasteline.se


Tasteline är en svensk matsajt där man både kan hitta recept och information om mat.  Man kan använda sajten både som medlem och icke-medlem. De har en  sökfunktion med många olika väl  när man söker recept, man kan bland annat  välja att endast söka vegetariska recept.  Ibland fallerar dock resultatet vid användadet av sökfunktionen, att de kommer upp recept som inte uppfyller sökvillkoren.  Sajten ägs av Shibsted Tillvätmedier AB.   De har en årlig tävling somd de kallar Årets hemmakocks som är Sveriges största  amatörkocktävling. Tävlingen är endast öppen för för de som nte arbetar professionelt med mat. 

Tasteline är Sveriges personliga matsajt där kombinationen av sök, redaktionellt material och interaktivitet har skapat engagemang och matglädje hos mer än 150 000 aktiva medlemmar under åren. Tasteline har cirka 300 000 unika besökare i veckan. Företaget ägs av Shibsted Tillväxtmedier AB och nominerades 2008 till det prestigefyllda Signumpriset, som ges till det företag i Norden som har vårdat och skyddat sitt varumärke bäst.

Övriga aktiviteter på Tasteline

Årets Hemmakock är Sveriges största amatörkocktävling som Tasteline arrangerar årligen. 
Till skillnad från proffsens motsvarighet Årets Kock är Årets hemmakock endast öppen för dem som inte arbetar professionellt med mat. Här får landets alla duktiga hemmakockar chansen att vinna fantastiska priser och träffa kända kockar och matprofiler.

Av Karin - 19 februari 2012 07:42

Efterätten på alla hjärtans dag, den 14 februari

http://www.norrmejerier.se/recept/passions-och-apelsinmousse från norrmejeriernas webbsida:

http://www.norrmejerier.se  Norrmejerierna är ett norrländskt mejeri.  De har mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk. De har varumärken Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Norrglimt® och JOKK® bärdryck. De har cirka 470 anställda och omsätter drygt 1, 8 miljarder kronor per år.

Norrmejerinra bildades 1971.

Deras webbplats erbjuder information om företaget, information om deras produkter, en barnsida med deras barnfiggur Norris som bland talar om hur man kan ha skoj i skogen,  information om processen från hage till mage ( som de kallar vägen från att man mjölkar kon till färdig produkt i butiken), gör gott- generatorn http://www.norrmejerier.se/generatorn/?refid=1109  där du väljer en vanlig maträtt och sen får tips om hur du kan piffa upp den, du kan testa hur norrländsk du är,  skapa norrländsk kylskåpspoesi, vinnarlistor (de som vunni deras tävlingar), deras reklamfilmer och slutligen receptsidor.  Det sistnämnda receptsidor är ju anledningen till att jag skriver om dem här. Deras receptsajt har följande rubriker:  

#  Norrländsk mat som har underrrubrikerna Norrlandssäkrade mackor,  Norrländsak favoriter,  Norrländsk veckomney, Norrländsk tapas och Norrländska smaker.


# Helg och fest som har underrubrikerna Alla festmenyer, Goda grytor,  Förrätter, Efterrätter, Smårätter och tillbehör, Buffemat, Pajfest, Årets fester och Årets matdagar.

# Mat i veckan som har underrubrikerna Frukost och Brunch, Gröna rätter,  Älskar du ost?,  Piffa din vardagsmat, Smör i maten,  Enkel middagsplanering, Snabb vardagsmat, Värmande soppor och Matipsare.
# Fika och baka som har underrubrikerna  Bullar och gifflar, Chokladpassion,  Fräscht med citron, Kaffedrinkar,  Kanelbullar, Klassiskt kafferep,  Matbröd,  Mjuka kakor och muffins, Mjölkdrinkar,  Picknick,  Småkakor, Tårtor och bakelser, Vintermys och Vinterutflykt.
# Barnens favoriter som har underrubrikerna Barnfest,  Go Bananas, Godaste fikabrödet, Lyxiga mellanmål,  Norris favoritrecept, Pannkaksparty,  Partytime, Smarriga tårtor och Smoothies
Denna receptsida har också avdelningarna medlem och våra produkter.
Av Karin - 19 februari 2012 07:34


Huvudrätten på alla hjärtans dag den 14 februari kommer från tidningen Fridas webbtidning:  http://www.frida.se/page.php?id=172.


Tidningen Frida är en tidning för unga tjejer som startades 1981 och som utkommer varannan vecka.

Av Karin - 19 februari 2012 07:20

Tidningen Allt om mats receptsajt http://www.alltommat.se/  står för receptet till drinken för alla hjärtans dag, den 14 februari. 


Alltomat.se är en matsajt med recept och matlagningstips som önskar inspierera personer som älskar mat, dryck och goda recept.  På sajten kan man söka bland mer än 20.000 recept.  Alla recept som är märkt med alltommat stämpel är provlagade i deras provkök.  Allt om mat har olika veckomenyer bland annat en vegetarisk

 Sajten blev en av Sveriges 100 bästa sajter förra året 2011.  Webbredaktör för alltommat.se är Hanna E Lindberg.


 
Av Karin - 18 februari 2012 20:11

Nu är dags att ni får veta lite mer om bloggen som ligger bakom söndagslunchen den 12 februari: aAdzukibønnestuing med potetmoslokk  dvs veganmisjonen http://veganmisjonen.blogspot.com/ , som jag personligen tycker är en väldig inspiererande matblogg.   Bloggen finns på norska eller på engelska. 

Bloggen drivs av en norsk tjej på 33 år som bor i Oslo. Hon vill inspierera alla som har lust att äta mindre kött och mer grönt men inte vet hur.  Hon är en matentuaist med stort hjärta för att laga och äta mat.  Hon njuter som mest när hon kan kan experimentera, skär, baka, laga mat, smaka och leka med knivar, kastruller, grytor och goda ingredienser. Enligt henne är matkoppling  den bästa avkopplingen på jorden. Hon tycker också att själva procesen att exprimentera sig fram till nya recept är lika kul som att njuta resultatet av exprimentet.  Mat är en stor passon och hobby för henne och det är inte få improvisatoner och expriment som föregår i hennes kökslabb.

Hon är vegan, vilket betyder att hon inte är produkter som kommer från djura.  Det var en kombination av allt ovanstående som gjorde att hon startade sin blogg.  

Hon var vegetarian i cirka 15 innan hon bestämde sig för att bli vegan, vilket hon belv 20 augusti 2009. Hon upplevde som en stor omställning och märkte snabbt att det blev många utmaningar vid matlagning.  Dett var ine baa att slänga ost på pizzan eller äg i pannkaksmeten längre... Och vad i all värden skulle hon ha på hennes mackor?  Hon ansåg att det var bara att sättaigång med att exprimentera och hon behövde sätt att notera receptet.  I och med det Veganmisjonen startat, först som en privat kokbok, men efter många förfrågningar av intresserde bestämde jag för att publicera den 24 mars 2010.


Längs vägen hittade hon en massa nya och spännande recept, produkter och ingredienser, och upptäckte  det lyckliga faktum att det faktiskt inte behöver vara särskilt sofistikerat, dyrt eller tidskrävande att göra god och hälsosam veganmat.

Hon hittar inspiration här och där, oftast utifrån vilka råvaror som hon för tillfället harhemma.  Det händer att hon blir insperierad av att se en fin tallrik...


Hon har också gett ut en kokbok med ett fn omslag, tyvärr har jag inte läst den:
N

Veganmisjonens
Av Karin - 18 februari 2012 19:59

Nu ska jag skriva några rader om alexadiels blogg  http://alexadiels.blogg.se/index.html varifrån receptet/maten till onsdagen den 7 februari kommer.     Alexadiels blogg är en vegetarisk matblogg där det inte förekommer recept då Alexadiels ser som en sorts konst och skapar fritt från den känsla som infinner sig när han är hungrid.  Han skriver vad maten innnehåller och enkel beskrivning av tillvägagånssätt.  Vill man ha mer detaljerad recept får man skriva ett mail till honom.  Enligt honom själv är han en "välsvarvad, bitig kille med bra hållning" som förvånar omgivninen när de får reda på att han bara äter saker från naturen.

Av Karin - 18 februari 2012 19:59

Nu ska jag skriva några rader om alexadiels blogg  http://alexadiels.blogg.se/index.html varifrån receptet/maten till onsdagen den 7 februari kommer.     Alexadiels blogg är en vegetarisk matblogg där det inte förekommer recept då Alexadiels ser som en sorts konst och skapar fritt från den känsla som infinner sig när han är hungrid.  Han skriver vad maten innnehåller och enkel beskrivning av tillvägagånssätt.  Vill man ha mer detaljerad recept får man skriva ett mail till honom.  Enligt honom själv är han en "välsvarvad, bitig kille med bra hållning" som förvånar omgivninen när de får reda på att han bara äter saker från naturen.

Ovido - Quiz & Flashcards