Senaste inläggen

Av Karin - 9 februari 2012 18:24

Råvaror som är i säsong i mars är: brysselkål, persiljerot, äpplen, savojkål, jordärtskocka, granatäpplen, rödkål, kålrot, vitkål,  polkabeta, schalottenlök, svartrot, vitbeta, silverlök, morötter, rödbetor, palsternackor, syltlök, rotselleri, potatis, rödlök, vitlök.   I sydligaste Sverige är det också säsong för maskrosblad.


Tisdagen den 28 februari:  Glutenfri pasta med vegetariskt bacon och brysselkål


(Glutenfri) spaghetti med vegetarisk bacon och bryssekål 4 port


300 gram  
200 gram  veg bacon
1 st   schalottenlök
400 gram  
4 st  
1 msk  potatismjöl
2 dl  risgrädde

Tillagning

1. Koka spaghetti. Hacka löken och skär baconet i bitar. Koka brysselkålen. Fräs bacon och lök på medelvärme tills baconet är lite knaprigt. Strö över mjöl och häll i grädden. Låt koka upp och puttra några minuter.

2. Skär den kokta brysselkålen i två bitar och lägg i stekpannan. Blanda runt och krydda med lite peppar. Servera med tomat. 

Om ni tål gluten, tar ni givetvis vanlig spaghett och inte glutenfri.
Detta är ett recept som jag har veganiserat. Orginalreceptet hittar ni här: http://www.tasteline.com/Recept/spaghetti_med_bacon_och_brysselkal

Inköp: brysselkål, vegetariskt bacon



Onsdagen den 29 februari: Sötpotatisrösti.

Tyvärr gick det inte att göra en direktlänk till detta recept. Ni får helt enkelt gå till nedanstående sida och söka

på sötpotatis för att få upp receptet på sötpotatisrösti.

http://densomaterpalsternackor.blogspot.com

Inköp: sötpotatis, ägg, persilja, färskost, vitkål, päron, gurka


Torsdagen den 1 mars: Soppa på persiljerot & äpple med murkeltopping

yvärr gick det inte att göra en direktlänk till detta recept. Ni får helt enkelt gå till nedanstående sida och söka

på persiljerotssoppa för att få upp receptet på persiljerotssoppa med äpple.

http://densomaterpalsternackor.blogspot.com

 

Fredagen den 2 mars:   Biff stroganoff


Biff stroganoff, 2-3 portioner

380 g veg kött i strimlor.
1 pkt risgrädde á 200 g
1 gul lök
ca 200 g skogschampinjoner
2 dl vatten
1 msk senap
0,5-1 dl rödvin
En kvist persilja
Salt och svartpeppar


Hacka löken. Rensa och hacka svampen.  Bryn löken.  Tillsätt svampen. När är svampen är brynt tillsätt veg.köttet i stirmlor och låt steka även de får fin fräg.   Tillsätt risgrädden, vattnet, vinet och senapen. Salta och peppra.t Låt koka i fem till sju minuter och red såsen på slutet om det nehövs. Smaka av med salt och peppar, rör ner lite hackad persija och servera med ris eller pasta.

Obs!  När du har ätit färdigt, börja med morgondagens middag "strömmingF" då den ska vila i ett dygn.


Lördagen den 3 mars:

Lunch: vegetarisk kålpudding

Vegetarisk kålpudding


Förkoka vitkål

Fräs skivade champinjoner, hackad lök och örtkryddor (timjan).

Skär en squash i kuber.

Skär fetaost och hallomiost i kuber.


Varva detta i en form klicka smör över och sätt in i ugnen ca 30 – 45 minuter.

Obs!När du ätit färdigt,  påbörja morgondagens middag "strömming" då den behöver vila ett dygn

Inköp: 300g champinjoner, 1 squash, 1 pkt fetaost, 1 pkt hallomiost



middag:  svampröra med mikrobakad sötpotatis 

http://santoshasveganblogg.blogspot.com/search/label/grytor

Inköp: sötpotatis, champinjone

Söndagen den 4 mars:

lunch: Grönsakswok med kokosris 

http://santoshasveganblogg.blogspot.com/search/label/kinesiskt  (obs! du måste rulla ner ganska långt ner på sidan innan du kommer till detta recept:

Inköp: 250g broccoli,200g champinjoner, 1 purjolök. 1 påse  kineseisk ”fem kryddor”, 1 burk kokosmjölk

1 bit ingefära.



middag: "Strömming"

Strömming” till 4 personer 

Ingredienser: 

600 g aubergine 

Marinad: 

2 dl risrädde 

1 msk senap  

1 tsk salt 

Stekning: 

grov glutenfri mjölmix (eller om du tål gluten, rågmjöl)

salt 


Gör så här: 

Rör ihop grädde,  senap,och salt. Skala auberingen. Skiva auberingen.

Lägg auberginen i marinadden, observera att auberingskivorna ska täckas helt av marinaden.

(tillsätt mer grädde om det behövs).  Låt stå i kylskåpet  i ett dygn. 

Ta fram auberginefiléerna och vänd dem i mjöl blandat med salt..  Stek "strömmingsfileerna" i smör eller margarin.

Servera med potatis, ärter, dill och en citronskiva.  Har du överbliven marinad kan reda av den och använda som sås till.

Inköp: 1 auberinge,  1 pkt grov glutenfri mjölkmix. potatis, ärter, dill, 1 citron



Måndagen den 5 mars: Lättstuvade svartrötter serverade med  stekta jordärtskockor med brysselkål

http://www.ica.se/Recept/lattstuvade-svartrotter-med-dragonsmak-919/

http://www.sasongsbloggen.se/stekta-jordartskockor-med-brysselkal-och-bacon

Inköp:150 g svartrötter, 1 pkt risgrädde  1 flaksa vitt vin 5 jordärtskockor, 125g brysselkål,  1 citron, basilika

Tisdagen den 6 mars: Pasta med lök och morot

http://provkoket.blogspot.com/2012/01/pasta-med-lok-och-morot.html

Inköp: 1 morot

Onsdagen den 7 mars: 

http://www.tasteline.com/Recept/varm_potatis-_och_rotfruktsallad

Inköp:  100g potatis, 100g sockerärter, 1 morot, 1 persiljerot

Torsdag den 8 mars: Denna dag är det internationella kvinnodagen.

Detta är den internationella kvinnodagen. Den ska firas i lyxigt gott eftersom kvinnan är värd.

Men det får inte bli för dyrt (kvinnans står inte för och har inte stått för de höga inkomsterna i världen tyvärr, generellt sett)  Det ska vara enkelt och snabblagat för kvinnan har redan stått alldeles för mycket i köket  i historien. Är du man som läser detta och har en kvinna vid din sida, så lagar du givetivis alla rätterna idag. :)

Vi börjar med en lyxig grötfrukost, tll lunch blir det trerätters: sparris och avokadosallat föjt av färsk tortellnin med gurka, zuchini, svamp och avododröran. Till efterätt blir det givetvis choklad (de kvinnor som inte gillar choklad är få). Eftersom jag antar att man blir ganska mätt på en grötfrukost och en trerätterslunch så blir middagen/kvällsmaten lite lättare. Då serveras Sallad med kantareller och chevréost serverat med saffransris. Givetivs går det att byta plats på lunchen och kvällsmaten beroende på hur din/er dag ser ut idag.


FrukostL Lyxig gröt med päron

http://vegofamiljen.blogspot.com/2009/03/lyxig-grot-med-paron-vispgradde-och.html

Inköp: 1 pkt havreryn, 1 päron, vanilj,  ev 1 burk konserverad frukt.


Lunch:

förrätt: sparris och avokadosallad

http://www.tasteline.com/Recept/avokado_och_sparrissallad

Inköp: 1 knippe grön sparris, 1 avokad

huvudrätt: Färsk tortellini med gurka, zucchini, svamp och avokadoröra.

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=6261&a=111389&ingredients=f%E4rsk&av704si=-1&av704ko=-1&av704fsfestligt=true&av704fsvego=true&showResults=false&lid=&lPos=

Inköp: färsk tortelloni, 1 gurka, svamp (shitake eller champinjoner), 1 avokado, 1 citr

efterrätt: snabblagad choklad kaka

http://www.matklubben.se/recept/snabba_choklad_kladdkakan_13563.html

Inköp: 1 pkt kakao, 100g smör, 

Kvällsmat: Sallad med kantareller och chevréost serverat med saffransris

http://alexmumsmums.blogspot.com/2010/09/sallad-m-kantareller-bacon-och.htm

Inköp:  1 pkt salladsmix, 1 ask coctailtomater, 1 burk kantareller, 1 pkt getost/chevré, 1 päron,  I pkt saffran, 1 pkt /påse sugarnsnaps

Om man pga sin vardag inte kan fixa det här idag torsdag, så kan man ju förlägga det till lördagen, vilket jag tänker göra.  Den här dagen tänker jag äta färdigköpt vegetarisk ärtsoppa till middag, en billig och enkel lyxmat för mig då ärtsoppa är min favorit.

vegetarisk ärtsoppa

Inköp:  1 pkt vegetarisk ärtsoppa.

efterrätt:Mångisidig fruktkompott

http://www.matklubben.se/recept/maangsidig_fruktkompott_50295.html

Inköp:  I banan, 1 apelsin

Fredag: vegetarisk nachogratäng

Inköp :  1 burk svarta bönor, 1 påse nachochips,  (savojkål),  riven ost

Lördag 10 mars: 


Jag firar den internationella kvinnodagen som var i torsdags här i stället.

förrätt: sparris och avokadosallad

http://www.tasteline.com/Recept/avokado_och_sparrissallad

Inköp: 1 knippe grön sparris, 1 avokad

huvudrätt: Färsk tortellini med gurka, zucchini, svamp och avokadoröra.

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=6261&a=111389&ingredients=f%E4rsk&av704si=-1&av704ko=-1&av704fsfestligt=true&av704fsvego=true&showResults=false&lid=&lPos=

Inköp: färsk tortelloni, 1 gurka, svamp (shitake eller champinjoner), 1 avokado, 1 citr

efterrätt: snabblagad choklad kaka

http://www.matklubben.se/recept/snabba_choklad_kladdkakan_13563.html

Inköp: 1 pkt kakao, 100g smör, 

Kvällsmat: Sallad med kantareller och chevréost serverat med saffransris

http://alexmumsmums.blogspot.com/2010/09/sallad-m-kantareller-bacon-och.htm

Inköp:  1 pkt salladsmix, 1 ask coctailtomater, 1 burk kantareller, 1 pkt getost/chevré, 1 päron,  I pkt saffran, 1 pkt /påse sugarnsnaps

Om man pga sin vardag inte kan fixa det här idag torsdag, så kan man ju förlägga det till lördagen, vilket jag tänker göra.  Den här dagen tänker jag äta färdigköpt vegetarisk ärtsoppa till middag, en billig och enkel lyxmat för mig då ärtsoppa är min favorit.


Söndagen den 11 mars: 

Lunch:  Jordärtskocka-spenatpaj serverat med rester av gårdagens salllad

http://www.kokaihop.se/recept/jordartskocka-spenatpaj

Inköp: jordärtskockor, spenat

Inköp: 

Middag:  Portabellopiccata med rostad palsternacka och svartrot

http://www.sasongsbloggen.se/portabellopiccata-med-rostad-palsternacka-svartrot


Inköp: vitlök, 1 förpackning passseade tomater, 2 portabellosvampar, 2 palsternackor, 1 svartrot,  ev ärtskott

Måndagen den 12 mars: 

Grön snabblasagne:

http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=14424


inköp:  1 pkt Kelda pastasås, 1 pkt glutenfria lasagneplattor

Tisdagen den 13 mars:  Majsgryta

http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=33922


Inköp: 1 burk majskorn, 1 burk krossade körsbärstomater,

Onsdagen den 14 mars:  Vegetarisk korv med örstomp 

http://www.icakuriren.se/mat-dryck/recept/korv-med-örtstomp-och-tomatsallad/

Inköp: potatis, tomater, 1 pkt vegetarisk korv

Torsdagen den 15 mars:  Fransk löksoppa

http://www.icakuriren.se/mat-dryck/recept/fransk-löksoppa

Inköp: lök, glutenfritt bröd

Dessert:  Bananer i ugn med choklad

http://www.brollopstorget.se/Forum-2-18/m441949.html

Inköp: bananer, blockchoklad

Fredagen  den 16 mars: Rotsaksrakor med caviart och avokadokräm

http://www.ica.se/Recept/rotsaksrakor-med-forellrom-och-avokadokram-486561/

Inköp: caviart, 1 avokado, 1 rödbeta, 1 rotselleri, 1 morot, creme fraiche/veganskt alternativ

Lörrdagen den  17  mars:  , 

Lunch: vegetarisk hamburgare

http://ungamorsan91.wordpress.com/tag/skivad-lok/

Inköp: 1 burk kokta linser, 100g broccoli, 1-2 morötter, 1-2 palsternackor, 1 pkt gröna ärtor, glutenfritt hamburgerböd


Middag: Koreansk vegobiff med savojkål

Inköp: 1 pkt vegofärs, ingefära, savojkål

http://www.vegetariskt.com/visarecept.asp?ReceptID=227

Söndagen den 18 mars:

Lunch: vegetarisk krispig ål

http://risvinchili.blogspot.com/2011/04/vegetarisk-krispig-al.html

Inköp: 250g shitake, 

Middag :  Smörslungad svamp och polkabeta med jordärtskockspuré

http://mammaskitchen.blogg.se/2011/february/konsum-here-i-come.html

Inköp:  jordärtskockor, 1 pkt risgrädde, 1 polkabeta, 1 citron/lime, 2- 3 champinjoner, 1 påse bladspenat

Måndagen den 19 mars:  Mild böngryta med rotfrukter serverat buljongkokt quinoa

http://www.tasteline.com/Recept/Mild_bongryta_med_rotfrukter#xtor=AD-500-%5Btasteline%5D-%5Bmat-och-vin_

Inköp: 1 pkt frysta rotfrukter/rester av rotfrukter i kylen,  1 burk kidneybönor

Tisdagen den 20 mars:  Vegetarisk korv stroganoff

http://www.kungmarkatta.se/default.asp?id=177

Inköp:  1 aubergine, 50 g champinjoner,

Onsdagen den 20 mars:  Pasta med morots-och fetasås

http://www.matklubben.se/recept/pasta_med_morots-_och_fetasaas_73083.html

Inköp: 4 morötter, ev fetaost

Torsdagen den 21 mars:  Denna torsdag serveras en soppa med det underbara namnet: Vilken soppa!

http://www.matklubben.se/recept/vilken_soppa_96093.html

Inköp: 2 morötter

Till efterätt blir det:  hemlagad risifrutti

http://www.recept.nu/1.176359/recept.nu_redaktionen/efterratter_godis/frukt_bar/hemlagad_risifruttp:  

Inköp: 1 pkt färdiglagad risgrynsgröt, valfri frukt


Fredagen den 22 mars:   Vegetariska tacos

http://ungamorsan91.wordpress.com/2009/02/20/vegetariska-tacos-och-grona-kanslor/


Inköp: 1 burk svarta bönor, glutenfria tortilla, 

Lördagen den 23 mars.  

Lunch: kokta polkabetor med vitlöksdressing serverat med potatisgratäng.

http://matvrak.se/recept.asp?namn=Kokta+polkabetor+med+vitl%F6ksdressing 

Inköp: 125 g polkabetor, 50g fetaost

Middag: vegetariska kåldomar 

Inköp: fetaost, halloumiost, champinjoner

Söndagen den 24 mars:  

Lunch:  champinjonpaj 

http://www.vegetariskhusmanskost.se/recept/champinjonpaj

Inköp:  300g champinjoner, 

middag: vegetarisk potatismoussaka

Inköp:  1 burk krossade tomater, potatis, quornfärs

måndagen den 25 mars: Vegetarisk pasta alfredo

http://www.hittarecept.se/s/vegetarisk-vardagsmat.html

Inköp: inget

tisdagen den 26  mars: Restmiddag

Inköp: inget

Av Karin - 9 februari 2012 18:19

Den ljumma quionan som var middagen  tisdagen den 31 januari var bra snabblagat och lättlaga tisdagsrätt. Resultatet varierar givetvis med vilken grönsakspåse man väljer, så ta en påse grönsaker med grönsaker som du tycker om. Jag valde en asiatisk variant och en quinoa som blev färdigt på 15 minuter.

Av Karin - 7 februari 2012 18:39

 Farligt  god blev svamppastan med citron och persilja.  En sån där rätt som man äter lite till och lite till bara för att det är så gott. Och då gjorde jag den ändå utan färsk persiljan  och använde torkad dragon istället och risgrädde istället för creme fraiche.
Sen är det ju inte fel att den var bland de mest snabblagade rätter som finns och enkelt.
Så rätten får högsta betyg 10 av 10 :)  

Av Karin - 5 februari 2012 18:04

Ursäkta att ni fått vänta på denna post. :(   

Denna soppa var snabb, lättgjord och jordärtskockor och pumpan kompletterade varandra perfekt. Jag bytte ut det vita vinet mot rött vin då det var det jag hade hemma.  Men det är inget att rekommenderar om man föredrar vackra färger på maten, soppan blev kräkgul med röd vin istället för vitt vin. Jag tror också smaken skulle bli ännu godare med vitt vin.

Men med rött vin och omixad soppa utan pumpafrön så soppan 9 av 10 i betyget.  Men att följa orginalreceptet till fulo tror jag skulle ge 10 eller 11 av 10 i betyg.  :)


Av Karin - 5 februari 2012 17:57

Ursäkta väntan för denna post :(.   Onsdagen den 1 februari var det ju planerat att middagen skulle bli   Omelett med skånsk senap och svarta bönor.  Men nu var det så att rektorn på skolan där jag arbetar ska sluta och denna onsdag var det avtacknng på en bar och restuarang direkt efter arbetet.  Så omeletten blev en Matig höstsallad vilket var en god sallad. Den var kanske inte så jättematig,men så var det ju egentligen bara en förrätt som jag använde som huvudrätt.

Av Karin - 5 februari 2012 17:49

Hej, den här posten har ni fått vänta på, jag beklagar :(.  

Hur blev då den glutenfria spaghettin med gulbetor och vitlöksrostade solfrön, middagen för måndagen den 31 januari.

Rätt och slätt, inte så bra!  I min planering hade jag missat att denna rätt tog 50 minuter, i mitt tycke alldeles för lång tid för en vanlig måndagsmiddag.  Dessutom ska mat enligt mig vara mödan värt.  Denna rätt är helt ok om du hembjuden en vanlig vardag och någon annan lagar den till mig, då får den betyg 5 av 10.  Men att laga den själv en trött och hungris måndagskväll så får den underkänt, 3 av 10 i betyg.

Av Karin - 31 januari 2012 20:41

Hej!  Dagens middag, tisdagen den 31/1, skulle ju vara ljummen quinoa med grönsaker. Quinoan får helt enkelt bli nästa tisdag. Men jag läste fel i planeringen och lagade nästa tisdags rätt Potatistortilla.  Den blev underbart god, 10 poäng av 10. Men så är det också en favorit för mig som dessutom är enkel och snabblagad. Kan det bli bättre suveränt gott, billliga ingredienser, enkel att tillaga och snabbt att göra ?   

Av Karin - 31 januari 2012 20:36

Gårdagens middag, dvs 30 januari 2012, var ju Spaghetti m gulbetor, citron och vitlöksrostade solrosfrön.


Detta första jag konstaterade var att jag måste ha läst fel i receptet eller tänkt mig altenrativ tillagningsmetod när lade in receptet i planeringen. Drygt 50 minuter tycker jag är alldeles för långt för ett vardagsrecept.


Själva smaken var ok, 5 av 10 i betyg.  Men den motsvarades inte av arbetsprestationen och väntetiden. Jag är av den åsikten att mat ska vara mödan värd.  Denna rätt är helt ok att få en vardag om man någon annan bjuder, men bara ok och inget annat. Därfår den som totalbetyg 3 av 10 av mig i betyg.


Ovido - Quiz & Flashcards