Senaste inläggen
Dagens middag, dvs middagen för söndagen den 29 januari 2012, är/var ju Skogsgryta med klyftpotatis och rårörda lingon http://www.javligtgott.se/sondagsmiddag-skogsgryta-med-klyftpotatis-och-rarorda-lingon
Den blev fantastisk god, maravilloso. Den får 10p av 10p med plus i kanten. Detta är en rätt som man kan bjuda vänner och släkt på när det är fest. Gustav som driver bloggen jävligt gott har skrivit WOW under detta recept och det är bara att hålal med!
Av samma anledning som blev det blev hemmagjord björnbärssylt i dagens lunch blev det här också. Eftersom jag inte var så hungrig skippade jag också bönorna. Dessutom eftersom jag är lakto-ovo-vegetarian och inte vegan ersätte jag havregrädden med vanlig grädde. Här nedan skriver jag min variant som jag döpt om till Skogsgryta med klyftpotatis och hemmagjord björnbärssylt.
Skogsgryta med klyftpotatis och hemmagjord björnbärssylt 1 portion
136 gram portabellosvamp
1 liten gul lök
1
1 klyfta vitlök
1 dl grädde
0,5 dl vatten
1 msk hemmagjord björmbärssylt (se recept nedan)
smör att steka i
3 torkade enbär hackade
1/4 buljontärning
Svartpeppar efter smak (salt behövs inte, då buljongtärningen innehåler tillräckligt med salt).
Klyfta lökarna i fyra delar. Hacka däefter portabellosvampen i cirak 3x3 cm stora bitar. Ta bort stammen. Skiva vitlöken. Stek löken och vitöklen i en tjockbottnad gryta i några minuter tills den börjar bli mjuk. Lägg i svampen och låt den steka med i några minuter tills den börjar få färg och minska någo i storlek. Häll därefter i grädden, björnbärssylten, timjan, de hackade enbären, buljongtärningen samt vattne och rör. Låt koka och koka några minuter. Smaka ev av med peppar. Servera med klyftpoatis och en sked hemmagjord björmbärsylt.
örja därefter med grytan. Klyfta lökarna i fyra delar med roten kvar så att de håller ihop i grytan. Mindre lökar räcker det med att bara halvera. Hacka därefter portabellosvamparna i 3×3 cm stora fyrkanter. Ta bort stammen. Skiva vitlöken. Stek löken och vitlöken i en tjockbottnad gryta i några minuter tills den börjar bli mjuk. Lägg i svampen och låt den steka med i några minuter tills den börjar få färg och minska något i storlek. Häll därefter i havregrädden, de rårörda lingonen, timjan, hackade enbär, buljongtärningen, sojan samt vatten och rör om. Låt koka upp och därefter stå under lock i ca 10 minuter. Häll i bönorna och koka i fem minuter till. Smaka av med salt och peppar.
!
Hemmagjord björnbärssylt/sås
1 pkt frysta björnbär
socker efter smak (jag använder rårörsocker men använd det socker du vill)
lite vatten (endast för att björmbär och socker inte ska bränna fast
Lägg i björnbär, socker och vatten i en kastrull. Hetta upp. Sänk värmen. Mosa björmbären lite när de börjar bli varma. Rör om. Koka tills du tycker sylten/såsen har fått bra smak och konsistens. Obs! Den blir lite rinnig.
Tisdagen den 31 januaris middag är Ljummen quinoa med grönsaker och ostcréme http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15439 finns på arla.se
Arla är nog Sverigest största mejeri. Detta är deras receptsida. De har både vegetariska och recept med kött. De har också en avancerad sökfunktion där man kan välja vilka recept man vill se.
Måndagen den 30 januaris middag Spaghetti med gulbetor, citron och vitlöksrostade pumpakärnor : http://hemmafru.taffel.se/2008/10/15/spaghetti-med-gulbetor-citron-och-vitloksrostade-pumpakarnor
är hämtade från bloggen Om jag vore din hemmafru som drivs av Lotta Lundgren som också har skrivit boken "Om jag vore din hemmafru". Bloggen innehåller både vegetariska recept och blandkost-recept (dvs recept med kött från döda djur).
Dagens lunch var ju vegetariska pannbiffar http://nyndat.se/nblog/?p=560 . De smakade verkligen pannbiff. Jag gjorde lite modiferingar i receptet då jag inte tål chili och inte hade solrosolja och ville inte heller köpa hem det när jag hade solrosfrön och olivojahemma. Mitt betyg blev 9,5 av 10. Den resterande halva poängen beror på att jag fortfarande inte har någon mixer och jag tror resultten blir ännu bättre om smeten mixas.
Jag åt inte heller rårörd lingon till, då när jag handlade igår inför månaden, fanns det extrapris på frysta bär, 2 pkt bär kostade 20 kr. Jag tänkte då köpa lingon till detta recept och jordgubbar till alla hjärtns dag. Men det fanns inga lingon i extrapriset. Så jag köpte björnbär, ett annat sötsyrligt bär. Jag värmde upp björnbären på spisen tillsammans med socker och lite vatten (bara litegrann så bären/sockret inte bränns vid) och åt tillsammans med pannbiffarna och klyftpotatisen. Det blev gott.
Min variant av vegetariska pannbiffar blev altlså
kokt ris
1 finhackad rödlök
1 finhackad vitlök
50g hackade hasselnötter
1 näve hackade solrosfrön
olivolja
1 ägg
ca 2 msk olivolja
salt och peppar efter smak
Blanda alla torra ingredienser väl. Blanda i olivoljan och ägget och rör om väl./Alternativt mixa ihop allt i en mixer.
Forma till biffar. Ta fram en stekpanna, ha i rejält med olivolja. Lägg på biffarna. Stek tills de får en fin färg.
Jag fick ihop 4 biffar varav 2 biffar räckte gott och väl till att mätta mig. Jag åt det med snabblagad björnbärssylt (se ovan) och klyftpotatis.
Dagens middag, dvs den 29 januari 2011, är ju skogsgryta med klyftpotatis och rårörda lingon http://www.javligtgott.se/sondagsmiddag-skogsgryta-med-klyftpotatis-och-rarorda-lingon/
Bloggen heter Jävligt gott! Idén är helt enkelt att presentera jävligt god mat. Gustav skriver om det han tycker är jävligt god mat och hur det går när han lagar den. Det finns recept, restaurangtips (främst från Stockholm då han bor där), en del knept som han lärt sig i köket, en del personliga tankar om mat och det som händer honom. "Självklart är alla recept lagade utan något djur har dött , annar vore de ju inte så goda" skriver han i den kortare presentationen. Sidan har nämligen en kortare och en längre presenation av bloggen.
Gustav är själv vegetarian och älskar att laga och äta mat. Idén bakom Jävligt Gott är att hur mycket god mat och hur enkelt det kan vara att och njuta av mat utan döda djur. Han anser att det finns alledels "få restauaranger och profesionella kockar som ser vegetariska mat som något anant än en mindre subkulutr eller någonting de serverar för att täcka en viss efterfrågan". Han vill visa att det är tvärtom dvs att djur inte har i maten att göra och det inte behöver påverka smaken eller upplevelsen av maten.
Gustav betonar att jävligt gott inte är en blogg om vegetarisk mat utan en blogg som vill inspierera att andra laga mera god mat och visa hur självklart det är att döda djur inte har något med att laga mat att göra.
Gustav bor i Kungsholmen i Stockholm.
Jag håller med Gustav om hans åsikter och anser att han har många bra recept på sin blogg, månadesplaneringen för januari länkar till flera recept på hans sida.
Dagens lunch, dvs lunchen för den 29 januari 2011, är ju vegetarisk pannbiff http://nyndat.se/nblog/?p=560 . Sidan http://www.nyndat.se/ tillhör Linnea Möll-Nielsen som är en frilansade illustratör och amatör-fotograf. Hon har en dansk pappa och en svenska mamma och har därför två modersmål danska och svenska. Hon har de senaste åren flyttat fram och tillbaka mellan de olika länderna. Navigationssystemet är på engelska men inlägg finns på tre språk danska, svenska och engelska, Detta recept vgetarisk pannbiff är på svensk.
Hennes ambiton med sidan är att skpa ett forum där hon kan visa sitt arbete och kommunicera tankar, idéer och project. Hon välkomnar alltid feedback i alla former oavett om det är begäran, frågor eller åsikter. I navigatiobsbarren hittar man en länk till hennes gästbok och under contact tab hittar man hennes email-adress.
Denna sida/blogg är alltså inte någon receptsida men det utöver vegetarisk pannbiff finns hittills följande recept på sidan: Rat Crackers (receptet är på engelska), vegetariska rödbetsbiifar (obs! annat recept än de som var gårdagens middag här) och Bananmuffins. Dessa recept hittar ni på sidan http://nyndat.se/nblog/?cat=11
Hej!
Dagens middag var ju Rödbetsbiffar med kidneybönor serverat med brunsås och klyftpotatis. M
Men eftersom jag hade glömt att köpa soja eftersom jag trodde att jag hade det hemma men hittade den inte, så blev det Rödbetsbiffar med kidnybönor serverat med vitås och klyftpotatis.
Själva rödbetsbiffarna får bara betyget 4 av 10 men det beror på att jag inte blandade alla ingredienserna ordentlig (har ingen mixer just nu så jag mosade och blandade för hand men var trött så jag blandade inte om ordentlig) så en biff fick bara bönor och rödbetor, en annan bara vitlök och rödbetor och en tredje bara rödbetor och potatis. Men får blandar man bara ihop ordentligt så blir de nog kanon också. Tillbehör: Klyftpotatis 10 av 10p, såsen 7 av 10 (missade sojan).
Näringsinnheållet för Rödbetsbiffar med kidneybönor serverat med vitsås och klyftspotats är
Fett: 45g
Protein: 21g
Kolhydrater: 103 g (källa:matdagboken.se)
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
31 |
||||||
|