Senaste inläggen
Hej! Dagens planerade lunch är/var ju vegetarisk kräftströmming. Det är ett recept som jag har haft hemma men inte prövat förut. Det blev jättegott enligt mitt tycke. Jag modiferade dock Karin Franssons recept lite. Jag bytte ut chilisåsen mot ketchup eftersom jag inte tål chili. Och eftersom jag hade balsamvinäger hemma ville jag inte slösa pengar på att även köpa vitvinsvinäger så jag använde en istället. Jag åt den vegetariska kräftströmnngen med potatis kokta i lite dill. Jag föredrar dock också att äta varm mat och alltid föredragit kräftströmming varmt så jag lät inte heller den vegetariska att kallna, utan åt den varm.
Min variant på vegetarisk kräftströmming blev alltså:
1 stor aubergine (äggplanta)
Lagen:
3 dl vatten
2 msk balsamvinäger
½ msk sillkryddor
½ gul lök (skivad)
½ msk salt + ½ msk socker
Skala auberginen och skär den på längden i ca ½ -1 cm tjocka skivor. Koka upp lagen och lägg ner aubergineskivorna. Låt dem sjuda i ca 2 minuter, plocka upp dem och låt dem kallna på upp och nedvänd tallrik.
Till fyllningen:
1 bit purjolök + 2 msk hackad dill + 1 tsk stötta dillfrön
Smält lite smör i en panna och fräs purjo, dill och dillfrö lite lätt. Salta, peppra och låt kallna. Tag fram en väl smord ugnssäker form. Lägg lite av den avsvalnade fyllningen på varje aubergineskiva och rulla ihop som en strömming. Gör så med resterande skivor. Rör ihop tomatsåsen och bred över rullarna. Sätt in i 200° ca 15 minuter, sätt gärna på grillslingan mot slutet, så det blir en fin yta.
Tomatsås:
2 msk ketchup (efter avsmakningen visade sig att det behövdes 1 extra matsked ketchup, alltså totalt 2 msk ketcup och inte 1 msk som i orginalreceptet där det visserligen var chilisås istället)
2 msk tomatpuré
2 msk ättiksprit
2 msk vatten
2 tsk dillfrön (lätt stötta)
½ gul lök (hackad)
½ msk salt
2 msk socker
nymalen svartpeppar
1 finkrossat lagerblad
2-3 msk matolja
1 dl hackad dill
Blanda tomatpuré och chilisås. Tillsätt salt, peppar, socker, ättiksprit och alla kryddorna. Rör ner den hackade löken, dillfrö, vatten och olja. Smaka av, det ska vara en bra sälta och sötma i såsen, syran ska kännas. Rör sist ner den hackade dillen.
665 kcal |
I detta inlägg tittar jag lite närmare på receptsidan www.recepten.se är en sida som är en receptdatabas som
startades och drivs av Susanne Jarl som enligt sidan ser ut såhär: . Hennes yrke är
systemutvecklare. Hon startade recepten.se som tidigare haft andra adresser som hobbyprojekt 2002 och flyttade sidan till nuvarande adress 2005. Denna sida är numera en av Sveriges största receptsajter. Denna sajt har alla sorts recept, både såna som innehåller döda djur och vegetariska recept. Hennes idé bakom recepten är att de ska vara enkla att göra, både när det gäller arbete och ingredienser. Hon försöker skriva recepten så tydligt att de tar så lite tid som möjligt och lämnar så lite disk som möjligt. De flesta av de nyare recepten innehåller steg-för-steg- bilder för att det ska vara enkelt för nybörjaren. Tid som hon skriver ett recept tar, är tiden det tar för henne att laga recept och då räknar hon med tiden att hacka, skära etc och plocka fram ingredienser och redskap man behöver. Hon har skrivt mer om sidan under rubriken Om och det gå att få sidan i sin mobil också.
Hej! Här kommer jag skriva lite mer om de receptsidor som jag länkat till samt hämtat recept från till månadsplanering. Först ut är sidan räkfrossa där jag hämtat onsdagens recept ifrån:
http://rakfrossa.tumblr.com/post/812426645/hav-pasta-2-portioner-1-avokado-1-citron-1-2 är en sida där man där man får se bilder på massa god mat, klickar man på bilden får man upp receptet. En mycket bra sida för de som har föredrar bilden framför orden och recept lyfts bäst fram med hjälp av bilden. Det står inte så mycket om innehavaren förutom "en smärtfri kost" [Vegan, bakar, lagar allt] ) och att man kan läsa mer på http://veganismen.wordpress
Läs mer: http://veganismen.wordpress.com, så det har jag gjort. Informationen man då får fram är det verkar vara en grupp veganer som står bakom sidan veganismen och räkfrossa är deras matlagningsida. Veganism är en vegansk blogg med mycket humor och satir i bloggande men också mycket allvar.
Nästa recpestidorinlägg kommer handla om sidan http://www.recepten.se varifrån jag hämtat planeringen av torsdagens recept.
Hej och välkomman till min blogg vegetarisk månad vilket också är bloggens idé. Här kommer jag i slutet av varje månad lägga upp en planering för följande månads mat. Nyckelorden är god, billig, relativ nyttig och givetevis vegetariskt (ovo-vegetariskt). Budgeten för denna månad ligger på 1384 kr. Detta inkluderar då specialkost och lite lyx på helgerna. Min ambiton är dock att den vekrliga kostnaden ska bli lägre. Eftersom jag kommer vara bortrest en del i februari finns ingen mat på de dagarna, men å andra sidan det är nya maträtter varje dag, så borde ni få lite rester som ni med lite av fantasi göra något av. Eftersom jag på mitt nuvarande jobb dessutom får lunch varje dag, får ni lösa den biten med att helt enkelt göra mer av recepten och ta med som matlåda nästföljande dag.
Här nedan får ni första månadens matplanering februari. Strukturen ser ut såhär. Först då veckodag, datum och namn på maträtten. Under maträtten står receptet eller länk till receptet. Under länken/receptet står en inköpslistea. Nu är inköpslistan efter mitt skafferi så ni kanske måste modifera den lite.
onsdagen den 25 januari: havs pasta
Inköpslista: glutenfri spaghett, 1 avokado, 1 handfull torkade alger, 1 handfull sockerärter
http://rakfrossa.tumblr.com/post/812426645/hav-pasta-2-portioner-1-avokado-1-citron-1-2
torsdagen den 26 januari:
ärtsoppa
efterrätt: aprikoser under minttäcke http://www.recepten.se/recept/aprikoser_minttaecke.html
Inköpslista: vegetariskt ärtsoppa, 1 burk aprikoshalvor, 1 pkt after eight, 1 pkt grädde.
Fredag den 27 januari : snabb wok.
www.veganrecept.se/snabb-wook-1342424
Inköpslista: 1 stor morot, 100g broccoli, 1 burk kokosmjölk, 25 g champinjoner, 1 lime,
lördag 28 januari:
lunch; vegetarisk kräftströmning
Vegetarisk variant av kräftströmming
Karin Franssons recept i Meny vecka 50 2003
1 stor aubergine (äggplanta)
Lagen:
3 dl vatten
2 msk vittvinsvinäger
½ msk sillkryddor
½ gul lök (skivad)
½ msk salt + ½ msk socker
Skala auberginen och skär den på längden i ca ½ -1 cm tjocka skivor. Koka upp lagen och lägg ner aubergineskivorna. Låt dem sjuda i ca 2 minuter, plocka upp dem och låt dem kallna på upp och nedvänd tallrik.
Till fyllningen:
1 bit purjolök + 2 msk hackad dill + 1 tsk stötta dillfrön
Smält lite smör i en panna och fräs purjo, dill och dillfrö lite lätt. Salta, peppra och låt kallna. Tag fram en väl smord ugnssäker form. Lägg lite av den avsvalnade fyllningen på varje aubergineskiva och rulla ihop som en strömming. Gör så med resterande skivor. Rör ihop tomatsåsen och bred över rullarna. Sätt in i 200° ca 15 minuter, sätt gärna på grillslingan mot slutet, så det blir en fin yta. Låt kallna helt.
Tomatsås:
1 msk chilisås
2 msk tomatpuré
2 msk ättiksprit
2 msk vatten
2 tsk dillfrön (lätt stötta)
½ gul lök (hackad)
½ msk salt
2 msk socker
nymalen svartpeppar
1 finkrossat lagerblad
2-3 msk matolja
1 dl hackad dill
Blanda tomatpuré och chilisås. Tillsätt salt, peppar, socker, ättiksprit och alla kryddorna. Rör ner den hackade löken, dillfrö, vatten och olja. Smaka av, det ska vara en bra sälta och sötma i såsen, syran ska kännas. Rör sist ner den hackade dillen. .
middag: Rödbetsbiffar med kidneybönor serverat med brun sås och klyftpotatis
Inköp: 2 rödbetor, potatis, 1 burk kidneybönor
Rödbetsbiffar med kidneybönor
För
4 personer.
Nyttiga, läckra, proteinrika och veganska. Så som vi vill ha dom!
Ingredienser
3 rödbetor
2 potatisar eller 75g rotselleri
1 burk kidneybönor
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk potatismjöl
Örtsalt
Nymald svartpeppar
Olivolja
Skala och riv rödbetor grovt och potatis/rotselleri fint. Riv lök och blanda alla ingredienser i en matberedare. Smaksätt med örtsalt och lite svartpeppar. Mixa till en jämn blandning och forma till biffar.
Stek dem på medelvärme i olivolja.
Servera med fullkornsjasminris, råris eller potatis och svampstuvning eller på knäckebröd som mellanmål.
söndag 29 januari:
lunch: vegetarisk pannbiff serverdamed råröda lingon
Inköpslista: hasselnötter, ägg
middag: skogsgryta med klyftpotatis och rårörda lingon
http://www.javligtgott.se/sondagsmiddag-skogsgryta-med-klyftpotatis-och-rarorda-lingon/
Inköpalista 100g portabello eller champinjoner, 1 burk valfria bönor, grädde, lingon, socker
Måndagen den 30 januari : Glutenfri spaghett i med gulbetor citron och vitlöksrostade solrosfrön.
http://hemmafru.taffel.se/2008/10/15/spaghetti-med-gulbetor-citron-och-vitloksrostade-pumpakarnor/
Inköpslista: 5 gulbetor (röd- eller polkabetor går också bra)
1 vitlöks
1 citron
rucola
parmesan
potatis
tisdagen 31 januari: Ljummen quinoa med grönsaker och ostcréme
http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15439
Inköpslista: quinoa, fryst grönsaksblandning, 1 stort äpple, persilja, créme fraiche (jag blandar ner parmesanen från igår i cremen), persilja
Onsdagen den 1 februarii: Omelett med skånsk senap och svarta bönor.
http://www.javligtgott.se/omelett-med-skansk-senap-och-svarta-bonor/
Inköpslista: 1 liten burk/tub/flaska skånsk senap, 1 burk svarta bönor, 1 ask franska örtkryddor
Torsdagen den 2 februari: Butternut och jordärtskockssoppa
http://säsongsmat.nu/ssm/Recept:Butternut-_och_jordärtskockssoppa
Inköpslista:
Jordärtskockor, butternut, 1 dl grädde, buljongtärning, vitt v
Söndagmiddag/Mån :http://www.javligtgott.se/svamppasta-med...ch-persilja/
Inköpslista: 100g svamp, 1 liten burk creme fraiche, lite bladpersija, 25- 50g mozzarella
Tisdag 6 feburair: Potatistortilla
http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15025
Inköp:2 gula lökar
Onsdag 7 februari: Alexanders kidneybulllar serverat ris, brunsås och råröda lingon/spaghetti och ketchup
http://alexadiels.blogg.se/2008/september/alexanders-kidneybullar.html
Inköp: 1pkr kidnybönor, 1 rödlök
Torsdag 8 februari : vitkålssoppa
Inköp: vitkål
Recept kommer
fredagen 9 februari: Svampburgare med avocadosalsa
http://www.javligtgott.se/sondagslunch-portabelloburgare-med-avocadosalsa/
2 portabello, 1 tomat, sallad, 1 avocado
lördag 10 februari:
lunch: Lyxlåda (vegetarisk lazlåda)
inköpsslista: 1 pkr vegetariskt fiskkrydda (tex. Knorr), 1 knippa dill , 1 pkt quornbitar, 1 pkt gröna ärtoie
söndag 12 februari:
lunch:: Adzukibønnestuing med potetmoslokk
Inköp: 1 burk adzuikbönor, 1 morto, 1 persiljerot, 1 purjolök
middag: Champinion-au-vin
lunch http://www.javligtgott.se/champignions-au-vin/
Inköp: 225 g champinjoner, ½ morot, 1 citron
,
måndagen den 13 febuari: Rödbetspasta typ carbonara
Rödbetspasta typ carbonara 4 port.
Tillagning
Koka pastan enligt anvisning. Stek rödbetorna några minuter i oljan, tillsätt sedan carbonarabitarna och låt steka lite till. När pastan är klar, häll av vattnet och tillsätt tillsammans med purjolöken och stek lite till. Tillsätt grädden, låt koka ihop, och smaka av med salt och peppa
Inköp 1 rödbeta, 1 purjolök, 1 pkt grädde
Tisdage den 14 februari: En snabb trerätters alla hjärtans middag komplett med välkomstdrink.
Aperetif: Jordgubbsdrink med eller utan alkohol
Förrätt: Avokadohalva med kaviart (veg.kaviar)
Huvudrätt: Asiatisk färs i salladsblad.
Dessert: Passion och apelsinmousse
Jordgubbsdrink, för er som vill ha lite alkohol i drinken, ni går till
länken http://www.alltommat.se/recept/Jordgubbs...ampari-17888
Ni som jag inte vill ha alkohol följer nedanstående recept.
jordgubbar
4 dl sprite
0,5 dl krossad is
Garnering: 2 jordgubbar, 1 apelsinklyfta
Snoppa och mixa jordgubbarna med mixerstav. Häll jordgubbspurén i ett glas och tillsätt is. Fyll på med apelsinjuice och Sprite. Garnera med jordgubbar och apelsinklyfta.
Avokadohalvor med caviar
1 avokado
caviart eller annan vegetarisk kaviar
Dela avokado på i två delar. Gröp ur kärnan med en sked. Gröp sedan ur avokadohalvarona ur skalet med hjälp av en sked. (Du använder skeden som en hävstång).
Lägg på lite tångkaviar på avokadohalvorna. Servera.
Huvudrätt: Asiatisk färs i sallatsblad. NI som vill ha lite hetta i er mat, går till länken: http://www.frida.se/page.php?id=172 Ni andra gör som jag och följer receptet nedan.
Asiatisk färs i sallatsblad 4 portioner
snabbris
1 påse quornfärs
2 msk olja
1 msk riven ingefära
2 rivna vitlöksklyftorn
1 riven morot
1/2 dl japansk soja eller fisksås
1 tärnad mango
1 tärnad avokado
1 isbergsallatshuvud
Desserten: Pasisions-och apelsinmousse http://www.norrmejerier.se/recept/passions-och-apelsinmousse
Inköp:
1 pkt frysta jordgubbar
1 flaska sprite
1 pkt apelsinjuice
2 avokado
tångkaviar -caviart
1 apelsin
1 salladshuvud
1 mango
4 passionsfrukter
1 pkt creme fraiche
Onsdagen den 15 februari.
Antingen repris på Omelett med svarta bönor eller ta fram något ur frysen och se om de klarat nerfrysningen.
Torsdagen den 16 februari:
Rotsaksgryta med sojakött http://www.tasteline.com/recept/Rotsaksgryta_med_sojakott
Inköp: 50 gram sojakött, 1 pkat druvjuice, 1 kålrot, 1 palsternacka, 1 liten bit roseller, 1 morot, 1 vitlök
Måndagen den 20 februari :Varma mackor med pintofärs
Själva pintofärsen hittar du recept på här: http://veganen.blogspot.com/2010/09/pintofars-till-taco.html
1. Gör pintofärsen.
2. Bre smör eller margarin på bröden.
2. Lägg på salladsblad på mackan.
3. Lägg på tacofärsen
4. Toppa med valfri ost (vegan eller vanlig.
Inköp: 1 burk pintobönor, ost, sallad, glutenfritt bröd
Tisdagen den 21 februari Vegetarisk snabbpytt http://www.tasteline.com/Recept/vegetarisk_snabbpytt
Tyvärr har dom glömt efter 600g skriva djupfrysta blandade grönsaker.
Inköp: Ev.1 påse djuprfryst potatis, Ev. 1 påse djupfrysta blandade grönsaker, 1 burk inlagda rödbetor.
Onsdagen den 22 februari: Asisatisk pasta med körsbärstomater
http://vegetariskvardag.se/veg/vegetariska-recept
250g bred bandspaghetti, 1 dl gröna linser, 1pkt körsbärstomater, gurkmeja, ingefära
Torsdagen den 23 februari; Spenatsoppa med ägg http://www.ica.se/Recept/spenatsoppa-med-agg-367220/
Inköpslista: djupfryst spenat, 1 pkt grädde, ägg
Fredagen den 24 februari: Quinoa med röda druvor, mandel och Halloumin (mandeln byter jag ut mot solrosfrön) http://veckansvegetariska.se/?paged=2
Inköp: 100g röda druvor, 1 pkt halloumi
lördag den 25 februari
lunch: Grönsksbiffar serverat med pommes frites/ris/potatis
http://www.matklubben.se/recept/groensaksbiffar_med_fetaost_66585.htm
Inköpslista: purjolök, 3 morötter, fetaost, mejram
lördag middag: Viltskav
http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d76795cc5c6a741cd000bab-svampsas-vildskav?4d712
Inköp: champinjoner, salta jordnötter, viltkryydda
söndagen 26 februari:
lunch: Vegetarisk kålpudding
Inköp: squahs, svamp, halloumi, fetaost
Förkoka vitkål
Fräs skivade champinjoner, hackad lök och örtkryddor (timjan)
Skär en squash i kuber
Skär fetaost och halliumost i kuber
Varva detta i en form, klicka smör över och sätt in i ugnen (175 grader)
ca 30-45 minuter.
söndag middag: Quorn med ört- och gräddsås
http://www.javligtgott.se/quorn-med-ort-och-graddsas/
Inköp: 1 pkt quornfiler,
Måndagen den 27 februari: Halloumiburgare
http://www.javligtgott.se/halloumiburgare-med-gronsaksstavar-och-tzatsiki/
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
31 |
||||||
|