Direktlänk till inlägg 23 januari 2012

Vegetarisk månad - en ny blogg för planering av mat

Av Karin - 23 januari 2012 19:46

Hej och välkomman till min blogg vegetarisk månad vilket också är bloggens idé. Här kommer jag i slutet av varje månad lägga upp en planering för följande månads mat.  Nyckelorden är god, billig, relativ nyttig och givetevis vegetariskt (ovo-vegetariskt).  Budgeten för denna månad ligger på 1384 kr.   Detta inkluderar då specialkost och lite lyx på helgerna.  Min ambiton är dock att den vekrliga kostnaden ska bli lägre.  Eftersom jag kommer vara bortrest en del i februari finns ingen mat på de dagarna, men å andra sidan det är nya maträtter varje dag, så borde ni få lite rester som ni med lite av fantasi göra något av.  Eftersom jag på mitt nuvarande jobb dessutom får lunch varje dag, får ni lösa den biten med att helt enkelt göra mer av recepten och ta med som matlåda nästföljande dag.


Här nedan får ni första månadens matplanering februari.  Strukturen ser ut såhär. Först då veckodag, datum och namn på maträtten.  Under maträtten står receptet eller länk till receptet. Under länken/receptet står en inköpslistea. Nu är inköpslistan efter mitt skafferi så ni kanske måste modifera den lite.

  

onsdagen den 25 januari: havs pasta


Inköpslista: glutenfri spaghett, 1 avokado,  1 handfull torkade alger,  1 handfull sockerärter

http://rakfrossa.tumblr.com/post/812426645/hav-pasta-2-portioner-1-avokado-1-citron-1-2


torsdagen den 26 januari:

ärtsoppa

efterrätt:  aprikoser under minttäcke http://www.recepten.se/recept/aprikoser_minttaecke.html


Inköpslista: vegetariskt ärtsoppa, 1 burk aprikoshalvor, 1 pkt after eight, 1 pkt grädde.



Fredag den 27 januari : snabb wok.

www.veganrecept.se/snabb-wook-1342424

Inköpslista: 1 stor morot, 100g broccoli,  1 burk kokosmjölk, 25 g champinjoner,  1 lime,  


lördag 28 januari:

lunch; vegetarisk kräftströmning

Vegetarisk variant av kräftströmming


Karin Franssons recept i Meny vecka 50 2003

1 stor aubergine (äggplanta)
Lagen:
3 dl vatten
2 msk vittvinsvinäger
½ msk sillkryddor
½ gul lök (skivad)
½ msk salt + ½ msk socker
Skala auberginen och skär den på längden i ca ½ -1 cm tjocka skivor. Koka upp lagen och lägg ner aubergineskivorna. Låt dem sjuda i ca 2 minuter, plocka upp dem och låt dem kallna på upp och nedvänd tallrik.
Till fyllningen:
1 bit purjolök + 2 msk hackad dill + 1 tsk stötta dillfrön
Smält lite smör i en panna och fräs purjo, dill och dillfrö lite lätt. Salta, peppra och låt kallna. Tag fram en väl smord ugnssäker form. Lägg lite av den avsvalnade fyllningen på varje aubergineskiva och rulla ihop som en strömming. Gör så med resterande skivor. Rör ihop tomatsåsen och bred över rullarna. Sätt in i 200° ca 15 minuter, sätt gärna på grillslingan mot slutet, så det blir en fin yta. Låt kallna helt.
Tomatsås:
1 msk chilisås
2 msk tomatpuré
2 msk ättiksprit
2 msk vatten
2 tsk dillfrön (lätt stötta)
½ gul lök (hackad)
½ msk salt
2 msk socker
nymalen svartpeppar
1 finkrossat lagerblad
2-3 msk matolja
1 dl hackad dill
Blanda tomatpuré och chilisås. Tillsätt salt, peppar, socker, ättiksprit och alla kryddorna. Rör ner den hackade löken, dillfrö, vatten och olja. Smaka av, det ska vara en bra sälta och sötma i såsen, syran ska kännas. Rör sist ner den hackade dillen. .



middag: Rödbetsbiffar med kidneybönor serverat med brun sås och klyftpotatis

Inköp: 2 rödbetor,  potatis, 1 burk kidneybönor


Rödbetsbiffar med kidneybönor


För

4 personer.



Nyttiga, läckra, proteinrika och veganska. Så som vi vill ha dom!


Ingredienser

3 rödbetor

2 potatisar eller 75g rotselleri

1 burk kidneybönor

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk potatismjöl

Örtsalt

Nymald svartpeppar

Olivolja



Skala och riv rödbetor grovt och potatis/rotselleri fint. Riv lök och blanda alla ingredienser i en matberedare. Smaksätt med örtsalt och lite svartpeppar. Mixa till en jämn blandning och forma till biffar. 


Stek dem på medelvärme i olivolja. 


Servera med fullkornsjasminris, råris eller potatis och svampstuvning eller på knäckebröd som mellanmål.


söndag 29 januari:


lunch: vegetarisk pannbiff serverdamed råröda lingon

Inköpslista: hasselnötter, ägg

http://nyndat.se/nblog/?p=560


middag: skogsgryta med klyftpotatis och rårörda lingon


http://www.javligtgott.se/sondagsmiddag-skogsgryta-med-klyftpotatis-och-rarorda-lingon/

Inköpalista  100g portabello eller champinjoner,  1 burk valfria bönor, grädde, lingon, socker



Måndagen den 30 januari :  Glutenfri spaghett i med gulbetor citron och vitlöksrostade solrosfrön.


http://hemmafru.taffel.se/2008/10/15/spaghetti-med-gulbetor-citron-och-vitloksrostade-pumpakarnor/



      Inköpslista: 5 gulbetor (röd- eller polkabetor går också bra)

                          1 vitlöks

                          1 citron

                          rucola

            parmesan

                   potatis

      


tisdagen 31 januari:   Ljummen quinoa med grönsaker och ostcréme


http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15439

  

Inköpslista: quinoa, fryst grönsaksblandning, 1 stort äpple, persilja,  créme fraiche (jag blandar ner parmesanen  från igår i cremen), persilja


Onsdagen den 1 februarii:  Omelett med skånsk senap och svarta bönor.

http://www.javligtgott.se/omelett-med-skansk-senap-och-svarta-bonor/


Inköpslista:  1 liten burk/tub/flaska skånsk senap, 1 burk svarta bönor, 1 ask franska örtkryddor


Torsdagen den 2 februari: Butternut och jordärtskockssoppa

 http://säsongsmat.nu/ssm/Recept:Butternut-_och_jordärtskockssoppa



  

Inköpslista:

Jordärtskockor, butternut, 1 dl grädde, buljongtärning, vitt v



Söndagmiddag/Mån :http://www.javligtgott.se/svamppasta-med...ch-persilja/


Inköpslista: 100g svamp,  1 liten burk creme fraiche, lite bladpersija, 25- 50g mozzarella


Tisdag 6 feburair:  Potatistortilla

http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15025


Inköp:2 gula lökar


Onsdag 7 februari:  Alexanders kidneybulllar serverat ris, brunsås och råröda lingon/spaghetti och ketchup

 http://alexadiels.blogg.se/2008/september/alexanders-kidneybullar.html

Inköp:  1pkr kidnybönor, 1 rödlök


Torsdag 8 februari :  vitkålssoppa

Inköp: vitkål

Recept kommer


fredagen 9 februari:   Svampburgare med avocadosalsa

http://www.javligtgott.se/sondagslunch-portabelloburgare-med-avocadosalsa/

2 portabello, 1 tomat, sallad, 1 avocado


lördag  10 februari:


lunch:   Lyxlåda (vegetarisk lazlåda)

inköpsslista: 1 pkr vegetariskt fiskkrydda (tex. Knorr), 1 knippa dill ,  1 pkt quornbitar,  1 pkt gröna ärtoie


söndag 12 februari:

lunch:: Adzukibønnestuing med potetmoslokk

Inköp: 1 burk adzuikbönor, 1 morto, 1 persiljerot, 1 purjolök



middag:   Champinion-au-vin

lunch   http://www.javligtgott.se/champignions-au-vin/


Inköp: 225 g champinjoner, ½ morot, 1 citron

                                                  


                                           ,

måndagen  den 13 febuari: Rödbetspasta typ carbonara


Rödbetspasta typ carbonara 4 port.


  • 300 g pasta t.ex snäckor, penne el. skruvar
  • 2 rödbetor, råa, grovrivna
  • 1 pkt carbonarabitar (alternativt lite liquid smoke + 200 g kidneybönor eller kokta torkade sojabitar)
  • 1 stor purjolök, hackad
  • 0,5-1 pkt grädde
  • salt och peppar
  • olja till stekning

Tillagning

Koka pastan enligt anvisning. Stek rödbetorna några minuter i oljan, tillsätt sedan carbonarabitarna och låt steka lite till. När pastan är klar, häll av vattnet och tillsätt tillsammans med purjolöken och stek lite till. Tillsätt grädden, låt koka ihop, och smaka av med salt och peppa


Inköp 1 rödbeta,  1 purjolök,  1 pkt grädde


Tisdage den 14 februari: En snabb trerätters alla hjärtans middag komplett med välkomstdrink.

Aperetif: Jordgubbsdrink med eller utan alkohol

Förrätt:  Avokadohalva med kaviart (veg.kaviar)

Huvudrätt: Asiatisk färs i salladsblad.  

Dessert: Passion och apelsinmousse 


Jordgubbsdrink,  för er som vill ha lite alkohol i drinken, ni går till

länken http://www.alltommat.se/recept/Jordgubbs...ampari-17888

Ni som jag inte vill ha alkohol följer nedanstående recept.

jordgubbar

4 dl sprite

0,5 dl krossad is


Garnering: 2 jordgubbar, 1 apelsinklyfta


Snoppa och mixa jordgubbarna med mixerstav. Häll jordgubbspurén i ett glas och tillsätt  is. Fyll på med apelsinjuice och Sprite. Garnera med jordgubbar och apelsinklyfta.


Avokadohalvor med caviar

1 avokado

caviart eller annan vegetarisk kaviar


Dela avokado på i två delar. Gröp ur kärnan med en sked.  Gröp sedan ur avokadohalvarona ur skalet med hjälp av en sked. (Du använder skeden som en hävstång). 

Lägg  på lite tångkaviar på avokadohalvorna. Servera.


Huvudrätt:  Asiatisk färs i sallatsblad. NI som vill ha lite hetta i er mat, går till länken: http://www.frida.se/page.php?id=172 Ni andra gör som jag och följer receptet nedan.


Asiatisk färs i sallatsblad  4 portioner

snabbris

1 påse quornfärs

2 msk olja

1 msk riven ingefära

2 rivna vitlöksklyftorn

1 riven morot

1/2 dl japansk soja eller fisksås

1 tärnad mango

1 tärnad avokado

1 isbergsallatshuvud

 

1. Sätt på riset.
2. Hetta upp oljan i en stor panna. Fräs , ingefära och vitlök hastigt utan att det tar färg.3 
3. Tillsätt Quornfärs och de rivna morötterna och fräs ytterligare 4-5 minuter på
medelvärme.
3. Häll i sojan/fisksåen och ketjap ma låt det hastigt koka in.
4. Plocka salladsbladen från sallatshuvuden.
5.  Lägg en 1-3 skedar ris på varje salladsblad.
6.  Lägg quornfärsen ovanpå riset på salladsblad.
7.  Ovanpå quornfären lägger du den tärnade mangon och avokoadon
8. Servera.

Desserten:   Pasisions-och apelsinmousse http://www.norrmejerier.se/recept/passions-och-apelsinmousse


Inköp:

1 pkt frysta jordgubbar

1 flaska sprite

1 pkt apelsinjuice

2 avokado

tångkaviar -caviart

1 apelsin

1 salladshuvud

1 mango

4 passionsfrukter

1 pkt creme fraiche



Onsdagen den 15 februari.

Antingen repris på Omelett med svarta bönor eller ta fram något ur frysen och se om de klarat nerfrysningen.


Torsdagen den 16 februari: 

Rotsaksgryta med sojakött http://www.tasteline.com/recept/Rotsaksgryta_med_sojakott


Inköp:   50 gram sojakött,  1 pkat druvjuice, 1 kålrot, 1 palsternacka, 1 liten bit roseller, 1 morot, 1 vitlök


Måndagen den 20 februari :Varma mackor med pintofärs

Själva pintofärsen hittar du recept på här: http://veganen.blogspot.com/2010/09/pintofars-till-taco.html



1. Gör pintofärsen.  

2. Bre smör eller margarin på bröden.  

2. Lägg på salladsblad på mackan.

3.  Lägg på tacofärsen

4.  Toppa med valfri ost (vegan eller vanlig.


Inköp: 1 burk pintobönor,  ost, sallad, glutenfritt bröd


Tisdagen den 21 februari  Vegetarisk snabbpytt  http://www.tasteline.com/Recept/vegetarisk_snabbpytt


Tyvärr har dom glömt efter 600g skriva djupfrysta blandade grönsaker.


Inköp: Ev.1 påse djuprfryst potatis, Ev. 1 påse djupfrysta blandade grönsaker, 1 burk inlagda rödbetor.


Onsdagen den  22 februari:  Asisatisk  pasta med körsbärstomater

http://vegetariskvardag.se/veg/vegetariska-recept

250g  bred bandspaghetti, 1 dl gröna linser, 1pkt körsbärstomater, gurkmeja, ingefära


Torsdagen den  23 februari; Spenatsoppa med ägg  http://www.ica.se/Recept/spenatsoppa-med-agg-367220/

Inköpslista: djupfryst spenat, 1 pkt grädde,  ägg


Fredagen den 24 februari: Quinoa med röda druvor, mandel och Halloumin (mandeln byter jag ut mot solrosfrön) http://veckansvegetariska.se/?paged=2


Inköp:  100g röda druvor,  1 pkt halloumi


lördag den 25 februari

 lunch: Grönsksbiffar serverat med pommes frites/ris/potatis

http://www.matklubben.se/recept/groensaksbiffar_med_fetaost_66585.htm

Inköpslista: purjolök, 3 morötter,  fetaost,  mejram


lördag middag:   Viltskav

http://vegetariskt.ifokus.se/discussions/4d76795cc5c6a741cd000bab-svampsas-vildskav?4d712

Inköp: champinjoner, salta  jordnötter, viltkryydda


söndagen 26 februari:

lunch:  Vegetarisk kålpudding

Inköp: squahs, svamp, halloumi, fetaost


Förkoka vitkål
Fräs skivade champinjoner, hackad lök och örtkryddor (timjan)
Skär en squash i kuber
Skär fetaost och halliumost i kuber


Varva detta i en form, klicka smör över och sätt in i ugnen (175 grader) 
ca 30-45 minuter.


söndag middag:  Quorn med ört- och gräddsås

http://www.javligtgott.se/quorn-med-ort-och-graddsas/

Inköp:  1 pkt quornfiler,



Måndagen den 27  februari:  Halloumiburgare

http://www.javligtgott.se/halloumiburgare-med-gronsaksstavar-och-tzatsiki/

 
 
AnnaJ

AnnaJ

20 februari 2012 03:57

Vilken trevlig blogg du har! Har varit här och kollat några gånger. Har precis börjat att blogga själv :)

http://annaaaaajoh774.wordpress.com

Karin

23 februari 2012 21:28

Hej Anna! Vad trevligt att du har varit här och kollat några gånger. Det är också roligt att du precis har börjat blogga själv.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Karin - 2 januari 2013 19:31

Måndagen den 14 januari Frukost: Quinoagröt med 30g hampaprotein serverat med hasselnötsmjölk och äppelmos (1 msk per person) och ett glas apelsinjuice, Näringsämne Mängd Rek. mängd Energi ...

Av Karin - 2 januari 2013 18:57

Måndagen den 21 januari   : Frukost;  Quinoagröt med 30g hampaprotein serverat med hasselnötsmjölk och äppelmos (1 msk per person) och ett glas apelsinjuice, Näringsämne Mängd Rek. mängd Energi ...

Av Karin - 2 januari 2013 18:31

  Måndagen den 7 januari:   Frukost: Havregrynsgröt med 30g hampaprotein serverat med hasselnötsmjölk och någon/några av dessa frukter ovanpå samt 1 tsk socker: apelsin, blodapelsin, clementin, kiwi eller äpple samt 1 glas apelsinjuice ...

Av Karin - 2 januari 2013 17:48

 Hej alla som har lyckats hitta hit trots att det inte varit någon aktivitet här sedan juni 2012.  Nu ser mitt liv annorlunda ut och jag hoppas kunna hålla liv i denna sida.  En nyhet är att alla recepten är näringsberäknade.   Onsdagen den 2 jan...

Av Karin - 3 juni 2012 12:43

Hej! Ni har fått vänta länge på denna månadens uppdatering men pga tekniska problem med datorer och livet,  så får ni nöja er med en veckoplanering denna vecka. Förhoppningsvis är buggarna i livet delvis lösta nästa vecka så jag kan återkomma med e...

Ovido - Quiz & Flashcards