Direktlänk till inlägg 29 januari 2012
Dagens middag, dvs middagen för söndagen den 29 januari 2012, är/var ju Skogsgryta med klyftpotatis och rårörda lingon http://www.javligtgott.se/sondagsmiddag-skogsgryta-med-klyftpotatis-och-rarorda-lingon
Den blev fantastisk god, maravilloso. Den får 10p av 10p med plus i kanten. Detta är en rätt som man kan bjuda vänner och släkt på när det är fest. Gustav som driver bloggen jävligt gott har skrivit WOW under detta recept och det är bara att hålal med!
Av samma anledning som blev det blev hemmagjord björnbärssylt i dagens lunch blev det här också. Eftersom jag inte var så hungrig skippade jag också bönorna. Dessutom eftersom jag är lakto-ovo-vegetarian och inte vegan ersätte jag havregrädden med vanlig grädde. Här nedan skriver jag min variant som jag döpt om till Skogsgryta med klyftpotatis och hemmagjord björnbärssylt.
Skogsgryta med klyftpotatis och hemmagjord björnbärssylt 1 portion
136 gram portabellosvamp
1 liten gul lök
1
1 klyfta vitlök
1 dl grädde
0,5 dl vatten
1 msk hemmagjord björmbärssylt (se recept nedan)
smör att steka i
3 torkade enbär hackade
1/4 buljontärning
Svartpeppar efter smak (salt behövs inte, då buljongtärningen innehåler tillräckligt med salt).
Klyfta lökarna i fyra delar. Hacka däefter portabellosvampen i cirak 3x3 cm stora bitar. Ta bort stammen. Skiva vitlöken. Stek löken och vitöklen i en tjockbottnad gryta i några minuter tills den börjar bli mjuk. Lägg i svampen och låt den steka med i några minuter tills den börjar få färg och minska någo i storlek. Häll därefter i grädden, björnbärssylten, timjan, de hackade enbären, buljongtärningen samt vattne och rör. Låt koka och koka några minuter. Smaka ev av med peppar. Servera med klyftpoatis och en sked hemmagjord björmbärsylt.
örja därefter med grytan. Klyfta lökarna i fyra delar med roten kvar så att de håller ihop i grytan. Mindre lökar räcker det med att bara halvera. Hacka därefter portabellosvamparna i 3×3 cm stora fyrkanter. Ta bort stammen. Skiva vitlöken. Stek löken och vitlöken i en tjockbottnad gryta i några minuter tills den börjar bli mjuk. Lägg i svampen och låt den steka med i några minuter tills den börjar få färg och minska något i storlek. Häll därefter i havregrädden, de rårörda lingonen, timjan, hackade enbär, buljongtärningen, sojan samt vatten och rör om. Låt koka upp och därefter stå under lock i ca 10 minuter. Häll i bönorna och koka i fem minuter till. Smaka av med salt och peppar.
!
Hemmagjord björnbärssylt/sås
1 pkt frysta björnbär
socker efter smak (jag använder rårörsocker men använd det socker du vill)
lite vatten (endast för att björmbär och socker inte ska bränna fast
Lägg i björnbär, socker och vatten i en kastrull. Hetta upp. Sänk värmen. Mosa björmbären lite när de börjar bli varma. Rör om. Koka tills du tycker sylten/såsen har fått bra smak och konsistens. Obs! Den blir lite rinnig.
Måndagen den 14 januari Frukost: Quinoagröt med 30g hampaprotein serverat med hasselnötsmjölk och äppelmos (1 msk per person) och ett glas apelsinjuice, Näringsämne Mängd Rek. mängd Energi ...
Måndagen den 21 januari : Frukost; Quinoagröt med 30g hampaprotein serverat med hasselnötsmjölk och äppelmos (1 msk per person) och ett glas apelsinjuice, Näringsämne Mängd Rek. mängd Energi ...
Måndagen den 7 januari: Frukost: Havregrynsgröt med 30g hampaprotein serverat med hasselnötsmjölk och någon/några av dessa frukter ovanpå samt 1 tsk socker: apelsin, blodapelsin, clementin, kiwi eller äpple samt 1 glas apelsinjuice ...
Hej alla som har lyckats hitta hit trots att det inte varit någon aktivitet här sedan juni 2012. Nu ser mitt liv annorlunda ut och jag hoppas kunna hålla liv i denna sida. En nyhet är att alla recepten är näringsberäknade. Onsdagen den 2 jan...
Hej! Ni har fått vänta länge på denna månadens uppdatering men pga tekniska problem med datorer och livet, så får ni nöja er med en veckoplanering denna vecka. Förhoppningsvis är buggarna i livet delvis lösta nästa vecka så jag kan återkomma med e...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 | 24 |
25 |
26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 |
31 | ||||||||
|