Alla inlägg under februari 2012
Efterätten på alla hjärtans dag, den 14 februari
http://www.norrmejerier.se/recept/passions-och-apelsinmousse från norrmejeriernas webbsida:
http://www.norrmejerier.se Norrmejerierna är ett norrländskt mejeri. De har mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk. De har varumärken Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Norrglimt® och JOKK® bärdryck. De har cirka 470 anställda och omsätter drygt 1, 8 miljarder kronor per år.
Norrmejerinra bildades 1971.
Deras webbplats erbjuder information om företaget, information om deras produkter, en barnsida med deras barnfiggur Norris som bland talar om hur man kan ha skoj i skogen, information om processen från hage till mage ( som de kallar vägen från att man mjölkar kon till färdig produkt i butiken), gör gott- generatorn http://www.norrmejerier.se/generatorn/?refid=1109 där du väljer en vanlig maträtt och sen får tips om hur du kan piffa upp den, du kan testa hur norrländsk du är, skapa norrländsk kylskåpspoesi, vinnarlistor (de som vunni deras tävlingar), deras reklamfilmer och slutligen receptsidor. Det sistnämnda receptsidor är ju anledningen till att jag skriver om dem här. Deras receptsajt har följande rubriker:
# Norrländsk mat som har underrrubrikerna Norrlandssäkrade mackor, Norrländsak favoriter, Norrländsk veckomney, Norrländsk tapas och Norrländska smaker.
# Helg och fest som har underrubrikerna Alla festmenyer, Goda grytor, Förrätter, Efterrätter, Smårätter och tillbehör, Buffemat, Pajfest, Årets fester och Årets matdagar.
Huvudrätten på alla hjärtans dag den 14 februari kommer från tidningen Fridas webbtidning: http://www.frida.se/page.php?id=172.
Tidningen Frida är en tidning för unga tjejer som startades 1981 och som utkommer varannan vecka.
Tidningen Allt om mats receptsajt http://www.alltommat.se/ står för receptet till drinken för alla hjärtans dag, den 14 februari.
Alltomat.se är en matsajt med recept och matlagningstips som önskar inspierera personer som älskar mat, dryck och goda recept. På sajten kan man söka bland mer än 20.000 recept. Alla recept som är märkt med alltommat stämpel är provlagade i deras provkök. Allt om mat har olika veckomenyer bland annat en vegetarisk
Sajten blev en av Sveriges 100 bästa sajter förra året 2011. Webbredaktör för alltommat.se är Hanna E Lindberg.
Nu är dags att ni får veta lite mer om bloggen som ligger bakom söndagslunchen den 12 februari: aAdzukibønnestuing med potetmoslokk dvs veganmisjonen http://veganmisjonen.blogspot.com/ , som jag personligen tycker är en väldig inspiererande matblogg. Bloggen finns på norska eller på engelska.
Bloggen drivs av en norsk tjej på 33 år som bor i Oslo. Hon vill inspierera alla som har lust att äta mindre kött och mer grönt men inte vet hur. Hon är en matentuaist med stort hjärta för att laga och äta mat. Hon njuter som mest när hon kan kan experimentera, skär, baka, laga mat, smaka och leka med knivar, kastruller, grytor och goda ingredienser. Enligt henne är matkoppling den bästa avkopplingen på jorden. Hon tycker också att själva procesen att exprimentera sig fram till nya recept är lika kul som att njuta resultatet av exprimentet. Mat är en stor passon och hobby för henne och det är inte få improvisatoner och expriment som föregår i hennes kökslabb.
Hon är vegan, vilket betyder att hon inte är produkter som kommer från djura. Det var en kombination av allt ovanstående som gjorde att hon startade sin blogg.
Hon var vegetarian i cirka 15 innan hon bestämde sig för att bli vegan, vilket hon belv 20 augusti 2009. Hon upplevde som en stor omställning och märkte snabbt att det blev många utmaningar vid matlagning. Dett var ine baa att slänga ost på pizzan eller äg i pannkaksmeten längre... Och vad i all värden skulle hon ha på hennes mackor? Hon ansåg att det var bara att sättaigång med att exprimentera och hon behövde sätt att notera receptet. I och med det Veganmisjonen startat, först som en privat kokbok, men efter många förfrågningar av intresserde bestämde jag för att publicera den 24 mars 2010.
Hon hittar inspiration här och där, oftast utifrån vilka råvaror som hon för tillfället harhemma. Det händer att hon blir insperierad av att se en fin tallrik...
Hon har också gett ut en kokbok med ett fn omslag, tyvärr har jag inte läst den:
N
Nu ska jag skriva några rader om alexadiels blogg http://alexadiels.blogg.se/index.html varifrån receptet/maten till onsdagen den 7 februari kommer. Alexadiels blogg är en vegetarisk matblogg där det inte förekommer recept då Alexadiels ser som en sorts konst och skapar fritt från den känsla som infinner sig när han är hungrid. Han skriver vad maten innnehåller och enkel beskrivning av tillvägagånssätt. Vill man ha mer detaljerad recept får man skriva ett mail till honom. Enligt honom själv är han en "välsvarvad, bitig kille med bra hållning" som förvånar omgivninen när de får reda på att han bara äter saker från naturen.
Nu ska jag skriva några rader om alexadiels blogg http://alexadiels.blogg.se/index.html varifrån receptet/maten till onsdagen den 7 februari kommer. Alexadiels blogg är en vegetarisk matblogg där det inte förekommer recept då Alexadiels ser som en sorts konst och skapar fritt från den känsla som infinner sig när han är hungrid. Han skriver vad maten innnehåller och enkel beskrivning av tillvägagånssätt. Vill man ha mer detaljerad recept får man skriva ett mail till honom. Enligt honom själv är han en "välsvarvad, bitig kille med bra hållning" som förvånar omgivninen när de får reda på att han bara äter saker från naturen.
Råvaror som är i säsong i mars är: brysselkål, persiljerot, äpplen, savojkål, jordärtskocka, granatäpplen, rödkål, kålrot, vitkål, polkabeta, schalottenlök, svartrot, vitbeta, silverlök, morötter, rödbetor, palsternackor, syltlök, rotselleri, potatis, rödlök, vitlök. I sydligaste Sverige är det också säsong för maskrosblad.
Tisdagen den 28 februari: Glutenfri pasta med vegetariskt bacon och brysselkål
(Glutenfri) spaghetti med vegetarisk bacon och bryssekål 4 port
300 gram |
200 gram veg bacon |
1 st schalottenlök |
400 gram |
4 st |
1 msk potatismjöl |
2 dl risgrädde |
2. Skär den kokta brysselkålen i två bitar och lägg i stekpannan. Blanda runt och krydda med lite peppar. Servera med tomat.
Inköp: brysselkål, vegetariskt bacon
Onsdagen den 29 februari: Sötpotatisrösti.
Tyvärr gick det inte att göra en direktlänk till detta recept. Ni får helt enkelt gå till nedanstående sida och söka
på sötpotatis för att få upp receptet på sötpotatisrösti.
http://densomaterpalsternackor.blogspot.com
Inköp: sötpotatis, ägg, persilja, färskost, vitkål, päron, gurka
Torsdagen den 1 mars: Soppa på persiljerot & äpple med murkeltopping
yvärr gick det inte att göra en direktlänk till detta recept. Ni får helt enkelt gå till nedanstående sida och söka
på persiljerotssoppa för att få upp receptet på persiljerotssoppa med äpple.
http://densomaterpalsternackor.blogspot.com
Fredagen den 2 mars: Biff stroganoff
Biff stroganoff, 2-3 portioner
380 g veg kött i strimlor.
1 pkt risgrädde á 200 g
1 gul lök
ca 200 g skogschampinjoner
2 dl vatten
1 msk senap
0,5-1 dl rödvin
En kvist persilja
Salt och svartpeppar
Hacka löken. Rensa och hacka svampen. Bryn löken. Tillsätt svampen. När är svampen är brynt tillsätt veg.köttet i stirmlor och låt steka även de får fin fräg. Tillsätt risgrädden, vattnet, vinet och senapen. Salta och peppra.t Låt koka i fem till sju minuter och red såsen på slutet om det nehövs. Smaka av med salt och peppar, rör ner lite hackad persija och servera med ris eller pasta.
Obs! När du har ätit färdigt, börja med morgondagens middag "strömmingF" då den ska vila i ett dygn.
Lördagen den 3 mars:
Lunch: vegetarisk kålpudding
Vegetarisk kålpudding
Förkoka vitkål
Fräs skivade champinjoner, hackad lök och örtkryddor (timjan).
Skär en squash i kuber.
Skär fetaost och hallomiost i kuber.
Varva detta i en form klicka smör över och sätt in i ugnen ca 30 – 45 minuter.
Obs!När du ätit färdigt, påbörja morgondagens middag "strömming" då den behöver vila ett dygn
Inköp: 300g champinjoner, 1 squash, 1 pkt fetaost, 1 pkt hallomiost
middag: svampröra med mikrobakad sötpotatis
http://santoshasveganblogg.blogspot.com/search/label/grytor
Söndagen den 4 mars:
lunch: Grönsakswok med kokosris
http://santoshasveganblogg.blogspot.com/search/label/kinesiskt (obs! du måste rulla ner ganska långt ner på sidan innan du kommer till detta recept:
Inköp: 250g broccoli,200g champinjoner, 1 purjolök. 1 påse kineseisk ”fem kryddor”, 1 burk kokosmjölk
1 bit ingefära.
middag: "Strömming"
”Strömming” till 4 personer
Ingredienser:
600 g aubergine
Marinad:
2 dl risrädde
1 msk senap
1 tsk salt
Stekning:
grov glutenfri mjölmix (eller om du tål gluten, rågmjöl)
salt
Gör så här:
Rör ihop grädde, senap,och salt. Skala auberingen. Skiva auberingen.
Lägg auberginen i marinadden, observera att auberingskivorna ska täckas helt av marinaden.
(tillsätt mer grädde om det behövs). Låt stå i kylskåpet i ett dygn.
Ta fram auberginefiléerna och vänd dem i mjöl blandat med salt.. Stek "strömmingsfileerna" i smör eller margarin.
Servera med potatis, ärter, dill och en citronskiva. Har du överbliven marinad kan reda av den och använda som sås till.
Inköp: 1 auberinge, 1 pkt grov glutenfri mjölkmix. potatis, ärter, dill, 1 citron
Måndagen den 5 mars: Lättstuvade svartrötter serverade med stekta jordärtskockor med brysselkål
http://www.ica.se/Recept/lattstuvade-svartrotter-med-dragonsmak-919/
http://www.sasongsbloggen.se/stekta-jordartskockor-med-brysselkal-och-bacon
Inköp:150 g svartrötter, 1 pkt risgrädde 1 flaksa vitt vin 5 jordärtskockor, 125g brysselkål, 1 citron, basilika
Tisdagen den 6 mars: Pasta med lök och morot
http://provkoket.blogspot.com/2012/01/pasta-med-lok-och-morot.html
Inköp: 1 morot
Onsdagen den 7 mars:
http://www.tasteline.com/Recept/varm_potatis-_och_rotfruktsallad
Inköp: 100g potatis, 100g sockerärter, 1 morot, 1 persiljerot
Torsdag den 8 mars: Denna dag är det internationella kvinnodagen.
Detta är den internationella kvinnodagen. Den ska firas i lyxigt gott eftersom kvinnan är värd.
Men det får inte bli för dyrt (kvinnans står inte för och har inte stått för de höga inkomsterna i världen tyvärr, generellt sett) Det ska vara enkelt och snabblagat för kvinnan har redan stått alldeles för mycket i köket i historien. Är du man som läser detta och har en kvinna vid din sida, så lagar du givetivis alla rätterna idag. :)
Vi börjar med en lyxig grötfrukost, tll lunch blir det trerätters: sparris och avokadosallat föjt av färsk tortellnin med gurka, zuchini, svamp och avododröran. Till efterätt blir det givetvis choklad (de kvinnor som inte gillar choklad är få). Eftersom jag antar att man blir ganska mätt på en grötfrukost och en trerätterslunch så blir middagen/kvällsmaten lite lättare. Då serveras Sallad med kantareller och chevréost serverat med saffransris. Givetivs går det att byta plats på lunchen och kvällsmaten beroende på hur din/er dag ser ut idag.
FrukostL Lyxig gröt med päron
http://vegofamiljen.blogspot.com/2009/03/lyxig-grot-med-paron-vispgradde-och.html
Inköp: 1 pkt havreryn, 1 päron, vanilj, ev 1 burk konserverad frukt.
Lunch:
förrätt: sparris och avokadosallad
http://www.tasteline.com/Recept/avokado_och_sparrissallad
Inköp: 1 knippe grön sparris, 1 avokad
huvudrätt: Färsk tortellini med gurka, zucchini, svamp och avokadoröra.
Inköp: färsk tortelloni, 1 gurka, svamp (shitake eller champinjoner), 1 avokado, 1 citr
efterrätt: snabblagad choklad kaka
http://www.matklubben.se/recept/snabba_choklad_kladdkakan_13563.html
Inköp: 1 pkt kakao, 100g smör,
Kvällsmat: Sallad med kantareller och chevréost serverat med saffransris
http://alexmumsmums.blogspot.com/2010/09/sallad-m-kantareller-bacon-och.htm
Inköp: 1 pkt salladsmix, 1 ask coctailtomater, 1 burk kantareller, 1 pkt getost/chevré, 1 päron, I pkt saffran, 1 pkt /påse sugarnsnaps
Om man pga sin vardag inte kan fixa det här idag torsdag, så kan man ju förlägga det till lördagen, vilket jag tänker göra. Den här dagen tänker jag äta färdigköpt vegetarisk ärtsoppa till middag, en billig och enkel lyxmat för mig då ärtsoppa är min favorit.
vegetarisk ärtsoppa
Inköp: 1 pkt vegetarisk ärtsoppa.
efterrätt:Mångisidig fruktkompott
http://www.matklubben.se/recept/maangsidig_fruktkompott_50295.html
Inköp: I banan, 1 apelsin
Fredag: vegetarisk nachogratäng
Inköp : 1 burk svarta bönor, 1 påse nachochips, (savojkål), riven ost
Lördag 10 mars:
Jag firar den internationella kvinnodagen som var i torsdags här i stället.
förrätt: sparris och avokadosallad
http://www.tasteline.com/Recept/avokado_och_sparrissallad
Inköp: 1 knippe grön sparris, 1 avokad
huvudrätt: Färsk tortellini med gurka, zucchini, svamp och avokadoröra.
Inköp: färsk tortelloni, 1 gurka, svamp (shitake eller champinjoner), 1 avokado, 1 citr
efterrätt: snabblagad choklad kaka
http://www.matklubben.se/recept/snabba_choklad_kladdkakan_13563.html
Inköp: 1 pkt kakao, 100g smör,
Kvällsmat: Sallad med kantareller och chevréost serverat med saffransris
http://alexmumsmums.blogspot.com/2010/09/sallad-m-kantareller-bacon-och.htm
Inköp: 1 pkt salladsmix, 1 ask coctailtomater, 1 burk kantareller, 1 pkt getost/chevré, 1 päron, I pkt saffran, 1 pkt /påse sugarnsnaps
Om man pga sin vardag inte kan fixa det här idag torsdag, så kan man ju förlägga det till lördagen, vilket jag tänker göra. Den här dagen tänker jag äta färdigköpt vegetarisk ärtsoppa till middag, en billig och enkel lyxmat för mig då ärtsoppa är min favorit.
Söndagen den 11 mars:
Lunch: Jordärtskocka-spenatpaj serverat med rester av gårdagens salllad
http://www.kokaihop.se/recept/jordartskocka-spenatpaj
Inköp: jordärtskockor, spenat
Inköp:
Middag: Portabellopiccata med rostad palsternacka och svartrot
http://www.sasongsbloggen.se/portabellopiccata-med-rostad-palsternacka-svartrot
Inköp: vitlök, 1 förpackning passseade tomater, 2 portabellosvampar, 2 palsternackor, 1 svartrot, ev ärtskott
Måndagen den 12 mars:
Grön snabblasagne:
http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=14424
inköp: 1 pkt Kelda pastasås, 1 pkt glutenfria lasagneplattor
Tisdagen den 13 mars: Majsgryta
http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=33922
Inköp: 1 burk majskorn, 1 burk krossade körsbärstomater,
Onsdagen den 14 mars: Vegetarisk korv med örstomp
http://www.icakuriren.se/mat-dryck/recept/korv-med-örtstomp-och-tomatsallad/
Inköp: potatis, tomater, 1 pkt vegetarisk korv
Torsdagen den 15 mars: Fransk löksoppa
http://www.icakuriren.se/mat-dryck/recept/fransk-löksoppa
Inköp: lök, glutenfritt bröd
Dessert: Bananer i ugn med choklad
http://www.brollopstorget.se/Forum-2-18/m441949.html
Inköp: bananer, blockchoklad
Fredagen den 16 mars: Rotsaksrakor med caviart och avokadokräm
http://www.ica.se/Recept/rotsaksrakor-med-forellrom-och-avokadokram-486561/
Inköp: caviart, 1 avokado, 1 rödbeta, 1 rotselleri, 1 morot, creme fraiche/veganskt alternativ
Lörrdagen den 17 mars: ,
Lunch: vegetarisk hamburgare
http://ungamorsan91.wordpress.com/tag/skivad-lok/
Inköp: 1 burk kokta linser, 100g broccoli, 1-2 morötter, 1-2 palsternackor, 1 pkt gröna ärtor, glutenfritt hamburgerböd
Middag: Koreansk vegobiff med savojkål
Inköp: 1 pkt vegofärs, ingefära, savojkål
http://www.vegetariskt.com/visarecept.asp?ReceptID=227
Söndagen den 18 mars:
Lunch: vegetarisk krispig ål
http://risvinchili.blogspot.com/2011/04/vegetarisk-krispig-al.html
Inköp: 250g shitake,
Middag : Smörslungad svamp och polkabeta med jordärtskockspuré
http://mammaskitchen.blogg.se/2011/february/konsum-here-i-come.html
Inköp: jordärtskockor, 1 pkt risgrädde, 1 polkabeta, 1 citron/lime, 2- 3 champinjoner, 1 påse bladspenat
Måndagen den 19 mars: Mild böngryta med rotfrukter serverat buljongkokt quinoa
http://www.tasteline.com/Recept/Mild_bongryta_med_rotfrukter#xtor=AD-500-%5Btasteline%5D-%5Bmat-och-vin_
Inköp: 1 pkt frysta rotfrukter/rester av rotfrukter i kylen, 1 burk kidneybönor
Tisdagen den 20 mars: Vegetarisk korv stroganoff
http://www.kungmarkatta.se/default.asp?id=177
Inköp: 1 aubergine, 50 g champinjoner,
Onsdagen den 20 mars: Pasta med morots-och fetasås
http://www.matklubben.se/recept/pasta_med_morots-_och_fetasaas_73083.html
Inköp: 4 morötter, ev fetaost
Torsdagen den 21 mars: Denna torsdag serveras en soppa med det underbara namnet: Vilken soppa!
http://www.matklubben.se/recept/vilken_soppa_96093.html
Inköp: 2 morötter
Till efterätt blir det: hemlagad risifrutti
http://www.recept.nu/1.176359/recept.nu_redaktionen/efterratter_godis/frukt_bar/hemlagad_risifruttp:
Inköp: 1 pkt färdiglagad risgrynsgröt, valfri frukt
Fredagen den 22 mars: Vegetariska tacos
http://ungamorsan91.wordpress.com/2009/02/20/vegetariska-tacos-och-grona-kanslor/
Inköp: 1 burk svarta bönor, glutenfria tortilla,
Lördagen den 23 mars.
Lunch: kokta polkabetor med vitlöksdressing serverat med potatisgratäng.
http://matvrak.se/recept.asp?namn=Kokta+polkabetor+med+vitl%F6ksdressing
Inköp: 125 g polkabetor, 50g fetaost
Middag: vegetariska kåldomar
Inköp: fetaost, halloumiost, champinjoner
Söndagen den 24 mars:
Lunch: champinjonpaj
http://www.vegetariskhusmanskost.se/recept/champinjonpaj
Inköp: 300g champinjoner,
middag: vegetarisk potatismoussaka
Inköp: 1 burk krossade tomater, potatis, quornfärs
måndagen den 25 mars: Vegetarisk pasta alfredo
http://www.hittarecept.se/s/vegetarisk-vardagsmat.html
Inköp: inget
tisdagen den 26 mars: Restmiddag
Inköp: inget
Den ljumma quionan som var middagen tisdagen den 31 januari var bra snabblagat och lättlaga tisdagsrätt. Resultatet varierar givetvis med vilken grönsakspåse man väljer, så ta en påse grönsaker med grönsaker som du tycker om. Jag valde en asiatisk variant och en quinoa som blev färdigt på 15 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | |||||
6 |
7 | 8 |
9 | 10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 | 19 | |||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | 25 |
26 | |||
27 | 28 | 29 |
|||||||
|